Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vai krievvalodīgā prese kļuvusi vēl negantāka?

Latvieša ausīm daudzi Latvijas krievvalodīgajā presē publicētie izteikumi par tā sauktajiem valodas un vēstures jautājumiem var šķist šokējoši vai nepieņemami, un pat valdības līmenī izskanējušas bažas par šo mediju radikalizēšanos. Tomēr Dienas aptaujātie mediju pētnieki norāda, ka tas vairāk ir šķitums nekā realitāte.

«Jārēķinās, ka, lasot krievu presi, jūs jutīsiet zināmu kultūršoku, bet, lai varētu objektīvi spriest, vajadzētu mēģināt iejusties viņu lasītāja ādā. Cik es zinu, izmaiņas viņu diskursā pēdējos gados nav notikušas,» skaidro Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Ojārs Skudra. Citi pētnieki norāda - ja arī kādas pārmaiņas esot, tās vairāk skaidrojamas ar Latvijas krievvalodīgo kopienas arvien lielāko atsvešinātības izjūtu vai vilšanos Saskaņas centra (SC) samiernieciskajā pozīcijā, kas acīmredzamus augļus tā arī nav nesusi.

Par spīti ekspertu mierinošajiem vārdiem, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs (Vienotība) Dienai atzina, ka esot novērojis radikālu viedokļu pieaugumu krieviski rakstošajos medijos, un tas, viņaprāt, saistāms ar Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Tomēr šī tendence esot novērojama ne tikai priekšvēlēšanu laikā. Ministrs ar preses sekretāres starpniecību uzsvēra, ka demokrātiskā valstī brīva viedokļa paušana ir viena no pamatvērtībām, tomēr tajā pašā laikā Drošības policija (DP) publikācijām sekojot līdzi un regulāri vērojot, kā tas ietekmē drošības situāciju valstī.

Kā novēroja Diena, okupācijas fakta nolieguma un aicinājumu paplašināt krievvalodīgo tiesības, piemēram, piešķirot oficiālu statusu krievu valodai, krievvalodīgajā presē netrūkst. Par to liecina kaut vai fakts, ka par nacionālboļševiku dēvētais Vladimirs Lindermans regulāri sniedz intervijas šiem medijiem un pat publicē savu sleju laikrakstos Čas un Subbota.

Mediju eksperte Olga Proskurova-Timofejeva gan aicina atturēties no pārsteidzīgiem spriedumiem: «No tīri akadēmiska viedokļa tendences būtu nosakāmas tikai pēc pētījuma, piemēram, kontentanalīzes, kas ietver ļoti liela apjoma publikāciju izpēti. Citādi var teikt, ka, ja ir gan Lindermana, gan Sarmītes Ēlertes viedokļi, tā ir nevis kādas pozīcijas uzsvēršana, bet viedokļu daudzveidība.»

Vaino Krieviju un SC

«Konjunktūra ir tāda, ka spēcīgākais medijs ir televīzija, un, spriežot pēc aptaujām, krievu iedzīvotāji Latvijā labprāt skatās Krievijas televīziju, kur viņiem tiek stāstīts zināms Kremļa viedoklis. Krievu presei Latvijā vispār ir grūti izdzīvot, jo tirgus ir mazs, tādēļ viņi patiesībā ir tādā kā slazdā - spiesti nevis veidot savu diskursu, bet atkārtot to, kas nāk no Krievijas,» situāciju skaidro LU pētnieks Dmitrijs Petrenko. Tomēr viņš īsti nepiekrīt bažām, ka krievvalodīgā prese radikalizētu sabiedrību: «Mediji radikalizējas tik daudz, cik pati krievvalodīgā sabiedrības grupa. Bet tā radikalizējas tikai tādā virzienā, ka redz, ka gadu garumā nekas īpaši daudz nemainās. Nedomāju, ka te tagad kāds ies mētāties ar akmeņiem, bet, spriežot kaut vai pēc tā, ka 9. maijā ir arvien vairāk svinētāju, noskaņojums tādā virzienā iet.»

Rīgas Stradiņa universitātes mediju pētnieks Sergejs Kruks savukārt pieļauj, ka krievvalodīgie mediji acīmredzot vīlušies SC politikā, jo pirms pagājušajām vēlēšanām ļoti daudz pūļu pielikuši šīs partijas tēla veidošanā, bet radikālāku viedokļu paudējus, kā V. Lindermans un PCTVL, «labi, ja ignorēja vai pat lamāja». «Ir vilšanās tajās cerībās, kas nav attaisnojušās par SC ieiešanu varā. Tāds maigais SC netiek ņemts vērā, tam nedod pat simbolisku posteni valdībā, un nav nekādas jēgas no mīkstā Urbanoviča diskursa - paliek tikai Lindermans un bites [PCTVL]. Kāda gan jēga atzīt okupāciju, ja tu ne savu stāvokli, ne statusu ar to neuzlabosi?» krievvalodīgo uztveri apcer pētnieks.

Vajadzīgi sponsori

Bijušais laikraksta Telegraf izdevēja News Media Group galvenais redaktors Nikolajs Meinerts savukārt norāda, ka ļoti plašā nozīmē radikalizācijas tendences var izskaidrot ar ekonomiskiem faktoriem. «Ja ar to saprot nevis tikai reklāmas tirgu, bet ekonomiskās intereses plašāk, der šāds skaidrojums. Piemēram, Krievijas ekonomiskās intereses Baltijā - tas ir jautājums, ko izpētīt būtu ļoti interesanti, jo saprotams, ka kādam šīs intereses jāaizstāv, un vislabāk to var darīt masu informācijas līdzekļi, kas ietekmē krievvalodīgo sabiedrisko domu. Reducēt ekonomiku tikai uz reklāmas apjomiem gan nevar, jo, cik man zināms, tas pats Telegraf nekad nav bijis rentabls, tādēļ saprotams, ka vajadzīgs kāds, kas to sponsorē.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas