Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Vai visi no ZZS tiešām nobalsos par Vējoni?

Kalkulācijās par Valsts prezidenta vēlēšanu iznākumu lielais nezināmais ir, vai Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā solījusi, vienprātīgi nobalsos par savu biedru aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, svētdien ziņo LTV raidījums de facto. 

Jau pēc Vējoņa oficiālas izvirzīšanas Saeimas namā neformāli tika runāts, ka Vējonis diez vai saņems visas savas frakcijas atbalstu. Šaubas pastiprināja Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai (NA) lēmums virzīt savu kandidātu – Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

"Mēs vēršamies pie citām partijām, pie deputātiem, aicinot mums piebiedroties, izvirzot to prezidentu, kurš ir kvalitatīvi pārāks par citiem kandidātiem," sacīja NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. 

Ja tiešām pastāv vēlme izgāzt Vējoni, vēl viena koalīcijas kandidāta parādīšanās ir ērtākais veids kā to izdarīt. Vairākās frakcijās min, ka, iespējams, Ventspils mērs Aivars Lembergs negrib par prezidentu Vējoni, ar kuru iepriekš abi publiski konfliktējuši NATO karavīru jautājumā. 

"Protams," pēc īsas apdomas atbild Vējonis uz jautājumu, vai tiešām tic, ka visi no ZZS nobalsos par viņu. "Sēdē, [kur lēma par izvirzīšanu], cik es zinu, piedalījās Lemberga kungs un pauda atbalstu. Man nav pamata domāt, ka ZZS būtu kāds savādāks viedoklis par mani," norāda Vējonis. 

Vējoni sākumā solīja atbalstīt arī Vienotība. Tas dotu kandidātam 44 no nepieciešamās 51 balss. Taču, pēc NA lēmuma virzīt Levitu, Vienotība izšķīrās par brīvo balsojumu, jo vairāki frakcijas deputāti patiesībā ir par Levitu. 

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa kritizēja gan NA, virzot kandidātu, kurš nevar savākt vairākumu balsu, gan pārmeta vārdu nesakritību ar darbiem pašas partijā, jo sākumā Vienotība vienprātīgi iestājās par Vējoni. 

Valsts prezidenta vēlēšana notiks 3.jūnijā. Tām, bez Vējoņa un Levita, varētu pieteikt Sergeju Dolgopolovu no partijas Saskaņa, kura, kā apbalvo tās pārstāvji, esot vienīgā, kas var garantēt visas frakcijas atbalstu savam kandidātam. Savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) virzīs Mārtiņu Bondaru. Partija No Sirds Latvijai nav vēl izšķīrusies, vai atsauks no sacensībām deputātu Gunāru Kūtri.

Prezidenta ievēlēšanas kārtība paredz, ka pirmie divi balsojumi būs par visiem izvirzītajiem kandidātiem. Pēcāk pa vienam tiks atmests kandidāts, kurš savācis vismazāk balsu. Ja arī pēdējā balsojumā neviens neiegūst 51 balsi, tiek rīkotas jaunas vēlēšanas.  

"Ja tas iznākums pirmajās vēlēšanās 3.jūnijā būs negatīvs, un būs vēl vienas vēlēšanās, tad tie kandidāti gan varētu būt tumšie zirdziņi, kurus lielie puikas būs izvēlējušies kaut kur zoodārzā vai citā vietā," norāda politologs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Ivars Ījabs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas