Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Vairāk elektrības tirgotāju paredz pēc reģionālo starpsavienojumu izveides

Vairāk elektroenerģijas tirgotāju Latvijā parādīsies nevis pēc Latvijas apgabala izveides Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā Nord Pool Spot (Nord Pool), bet pēc reģionālo starpsavienojumu izveides, uzskata elektroenerģijas tirdzniecības konsultāciju uzņēmuma SIA _Prudentia Energy Markets _direktors Roberts Samtiņš.

Viņš skaidroja, ka jaunas nozīmīgas ražošanas jaudas ātri nav iespējams izveidot, tāpēc atliek elektrību importēt. Importēt iespējams no Krievijas, kā arī Somijas - caur Estlink kabeli. Tā kā kabelis nodots biržas rīcībā, jebkurš tirgotājs var pirkt elektrību Igaunijas cenu zonā un pārdot tālāk, taču likviditāte ir neliela un Igaunijas Eesti Energia kā lielākajam tirgotājam ir iespēja ietekmēt cenas. Tādējādi parādās cenas kāpuma risks.

Samtiņš uzskata, ka jaunu tirgotāju ienākšanai nepieciešami starpsavienojumi - plānotie Estlink 2 un Zviedrijas-Lietuvas savienojums. "Tajā brīdī pieaugs likviditāte tirgū, būs iespēja lielam importa apjomam no Zviedrijas un Somijas, būs vieglāk nopirkt un pārdot," skaidroja uzņēmuma vadītājs.

Izveidojot Latvijas apgabalu, varēs runāt arī par finanšu tirgu, kur tiek slēgti līgumi bez fiziskas piegādes. Piemēram, uzņēmums pērk priekš 2012.gada vienu megavatstundu elektrības ar piegādi Somijas zonā. Iestājoties 2012.gadam, uzņēmums pirks elektrību "spot" tirgū, bet, ja cena būs augstāka par fiksēto, otra puse attiecīgo atšķirību piemaksās. Ja cena būs zemāka, piemaksās uzņēmums. Kā atzina Samtiņš, ja "spot" tirgus ir nelikvīds un viegli ietekmēt cenas, tiem, kas slēdz finanšu kontraktus, ir viegli manipulēt.

Runājot par Krievijas uzņēmumu lomu, Prudentia Energy Markets direktors pauda viedokli, ka tie ir izņēmuši licences un gatavi Latvijā darboties, taču viņam radusies sajūta, ka tie labi nopelna vairumtirdzniecībā. Savukārt elektrības pārdošana tieši galalietotājiem rada lielas izmaksas, kamēr uzcenojumi ir nelieli.

Lūgts komentēt plānotās Kaļiņingradas atomelektrostacijas būvniecības ietekmi uz Baltijas valstu elektroenerģijas tirgu, viņš pieļāva, ka Krievija iepludinās elektroenerģiju par konkurētspējīgu cenu, tādējādi cenas kopumā varētu pazemināties. Staciju plānots pabeigt tad, kad būs izveidoti starpsavienojumi.

Samtiņš pieļāva, ka Krievijas ražotā elektrība izspiedīs no Baltijas tirgus kādus ģenerācijas avotus. "No gala patērētāju viedokļa skatoties, papildus ģenerācijas avots reģionā ir labi, jo pieaug konkurentu skaits un cenai vajadzētu samazināties," sprieda Prudentia Energy Markets direktors.

Lūgts komentēt, kādi būs galvenie ieguvumi no Latvijas Nord Pool apgabala izveides, Samtiņš minēja, ka parādīsies jauna publiska atsauces cena elektrībai, palielināsies iespējas gan tirgotājiem, gan mazajiem ražotājiem pirkt un pārdot elektrību. Viņš sprieda, ka, iespējams, šie uzņēmumi praktiski to nedarīs, taču būs alternatīva, kas arī pārējiem liek piedāvāt labākus nosacījumus. Vēl viens pluss, pēc viņa domām, ir tirgus virzība uz Skandināviju, uz efektīvāko tirgus modeli.

Kā ziņots, Igaunijas Nord Pool apgabals darbību sāka pērn, savukārt Lietuvā ir sava birža Baltpool. Latvijas atbildīgās iestādes iepriekš paudušas cerību, ka Latvijas apgabals biržā tiks izveidots šogad, taču par to biržai jāpaziņo sešus mēnešus iepriekš. Pagaidām tā ar šādu paziņojumu nav nākusi klajā.

SIA Prudentia Energy Markets dibināta šā gada 17.februārī, tās īpašnieki ir ieguldījumu brokeru sabiedrība Prudentia (51%), Samtiņš (30%) un Jānis Lielcepure (19%). Uzņēmuma pamata darbības virziens ir konsultācijas par elektroenerģijas tirdzniecību.

Patlaban Prudentia Energy Markets ir ap desmit klientiem, bet līdz gada beigām uzņēmums to skaitu vēlas pietuvināt 30 līdz 40. Viens no sektoriem, kuram arī tiek pievērsta uzmanība, ir pašvaldības. "Prudentia Energy Markets" plāno darboties arī pārējās Baltijas valstīs, un lielākas aktivitātes šajā virzienā varētu notikt pēc vasaras. Uzņēmums iecerējis arī piesaistīt partneri no Skandināvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas