Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vakcīna drīz arī pusaudžiem

Latvijā bērnu vakcināciju pret Covid-19 nacionālajā kalendārā vēl neieviesīs.

Jebkuru vakcīnu izstrādā un klīniskos pētījumus veic vispirms konkrētai mērķa grupai. Arī vakcīnas pret Covid-19 sākotnēji reģistrētas vīrusa izraisītās infekcijas slimības novēršanai cilvēkiem no 16 gadu vecuma, ņemot vērā, ka gados vecāki cilvēki, īpaši seniori, ir pakļauti lielākam riskam. Uzņēmums Pfizer/BioNTech, kas piedāvā tirgū vakcīnu Comirnaty, tāpat kā citi vakcīnu ražotāji, turpina veikt papildu pētījumus par to, cik ilga ir aizsardzība, kā vakcīna novērš smagu Covid-19, kā tā aizsargā cilvēkus ar novājinātu imunitāti, bērnus un grūtnieces, kā arī vai tā novērš asimptomātiskus gadījumus u. c. aspektus.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) saņēmusi un ir sākusi izvērtēt pieteikumu Covid-19 vakcīnas Comirnaty lietošanai bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem, bet zāļu regulators Kanādā vakcīnas atbilstību šai vecuma grupai jau apstiprinājis. Divi līdz šim apstiprināto vakcīnu izstrādātāji Moderna un Pfizer pabeiguši klīniskos pētījumus arī bērnu vidū, bet AstraZeneca vakcīnas efektivitāti turpina pārbaudīt Lielbritānijā bērniem vecumā no pieciem līdz 12 gadiem.

Pusaudži slimo vairāk

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska Dienai skaidro, ka vakcīnas pret Covid-19 vispirms bija mērķētas uz pieaugušajiem, īpaši senioriem, un atgādina, ka pandēmijas sākumā bērni praktiski neslimoja. "Patlaban situācija ir mainījusies. Pusaudži fizioloģiski jau ir tuvāk pieaugušajiem, un viņi arī visvairāk slimo, tāpēc pētnieki kā nākamajai veltīja uzmanību šai vecuma grupai, lai arī AstraZeneca pētījumos jaunākais vecums ir pieci gadi," stāsta D. Zavadska un norāda, ka bērnu vakcinācija kļūst svarīga vairāku iemeslu dēļ. Viens ir kolektīvās imunitātes radīšana, kā arī dot iespēju mācīties klātienē un atgriezties skolā. Jauniešiem mobilitāte ir īpaši svarīga. Pacientu tiesību likums nosaka, ka patstāvīgu lēmumu var pieņemt no 14 gadu vecuma, vienīgi, lai reģistrētos manavakcina.lv, nepieciešama identifikācija ar internetbankas starpniecību. Atvērt kontu bankā un noformēt kredītkarti bērni, kas jaunāki par 16 gadiem, var tikai ar vecāku līdzdalību. Tādēļ apsvērt visus par un pret vakcināciju arī jaunākiem bērniem nāksies visai ģimenei kopā.

"Nenoliedzami pusaudžu vidū slimības risks palielinās, jo viņiem izteiktāka ir vēlēšanās satikties un pulcēties kopā ar vienaudžiem. Salīdzinājumā ar mazākiem bērniem pusaudžiem slimības klīniskā gaita notiek vairāk ar simptomiem, nevis asimptomātiski. Lai arī samērā reti, bet ir gadījumi, kad bērniem attīstās komplikācijas, rodas sistēmisko iekaisumu sindroms," stāsta infektoloģe.

Ja bērnam ir ļoti nopietna klīniskā situācija, ne tikai sirgst ar astmu vai citām hroniskām slimībām un, piemēram, tiek veiktas nopietnas medicīniskas manipulācijas, ar ārstu konsilija lēmumu jau tagad var saņemt vakcīnu Comirnaty, jo tā ir pirmā, kas iesniegta reģistrācijai no 16 gadiem un arī jaunākam vecumam, norāda D. Zavadska. Klīniskos pētījumus bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem martā noslēguši arī Moderna vakcīnas pret Covid-19 izstrādātāji, tāpēc drīzumā arī šī vakcīna varētu tikt iesniegta reģistrācijai EZA.

Kā norāda D. Zavadska, Latvijā kopumā bērnu vakcinācija pret Covid-19 nav sākta un nacionālajā kalendārā pagaidām vēl netiks ieviesta.

Paātrināta datu vērtēšana

Zāļu valsts aģentūras pārstāve Dita Okmane Dienai skaidro, ka EZA Zāļu reģistrācijas komiteja (CHMP) veiks paātrinātu datu vērtēšanu, ko iesniedzis uzņēmums, kurš ir reģistrējis vakcīnu Comirnaty. "Jau tagad dati liecina, ka vakcīna veido antivielas un organisma aizsardzību, bet par iespējamām atšķirībām vakcīnas sastāvā vēl informācija netiek izpausta, jo notiek vērtēšanas process," norāda D. Okmane. EZA Zāļu reģistrācijas komiteja veiks pašlaik notiekoša liela mēroga klīniskā pētījuma, kurā piedalījušies pusaudži no 12 gadu vecuma, rezultātu vērtēšanu, lai izlemtu, vai ieteikt indikācijas paplašināšanu.

Vakcīna satur molekulu (ziņnesi RNS jeb mRNS) ar instrukciju olbaltumvielu (S proteīna) ražošanai. Šis proteīns ir Covid-19 izraisītāja – koronavīrusa (SARS-CoV-2) – sastāvdaļa. Vakcīna Comirnaty darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret šo koronavīrusu. EZA sniegs turpmāko informāciju par šīs vērtēšanas rezultātu, kas ir sagaidāms jūnijā, ja uzņēmuma iesniegtā informācija būs pietiekama.

Grūtniecēm rekomendē

Uz jautājumu, vai joprojām jāievēro piesardzība saistībā ar grūtnieču vakcināciju, D. Zavadska atbild, ka tieši pretēji – grūtniecēm vakcinēties pret Covid-19 tiek rekomendēts. "Sākumā ieteica vakcinēties grūtniecēm, kam ir paaugstināts profesionālais vai veselības risks, bet tagad mēs iesakām vakcinēties visām grūtniecēm. Ir pietiekami dati no Izraēlas un Lielbritānijas, kur vakcinēti vairāki miljoni iedzīvotāji, tajā skaitā grūtnieces. Ir pierādījies, ka vakcīnas grūtniecēm ir drošas un rekomendējamas, lai novērstu iespējamos slimības izraisītos riskus," uzsver D. Zavadska. 

Vakar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā izplatīja informāciju, ka Eiropas Savienības (ES) vakcīnu stratēģija papildināta ar stratēģiju, kuras mērķis ir atbalstīt Covid-19 terapeitisko līdzekļu izstrādi un pieejamību, arī "ilgstošā Covid-19" ārstēšanai. Stratēģijā noteiktas darbības un mērķi, to vidū – līdz 2021. gada oktobrim atļaut trīs jaunas Covid-19 ārstēšanas terapijas un līdz gada beigām, iespējams, vēl divas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas