Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība plāno Stūra mājas neatliekamajiem būvdarbiem piešķirt 847 000 eiro

Plānots Tetera nama jeb Stūra mājas neatliekamajiem būvdarbiem piešķirt 847 000 eiro, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā rīkojuma projektā, kas iesniegts saskaņošanai valdībā.

Rīkojuma projekts paredz Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Kultūras ministrijai pārskaitīšanai VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) 847 000 eiro ēkas Brīvības ielā 61, Rīgā (komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vietas - Stūra mājas) neatliekami veicamo būvdarbu izpildei 2023.gadā.

Rīkojums paredz Kultūras ministrijai sagatavot un divu nedēļu laikā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniegt Finanšu ministrijā pieprasījumu par līdzekļu piešķiršanu.

Savukārt finanšu ministram tiks uzdots normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā informēt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju par apropriācijas izmaiņām, un, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas nav izteikusi iebildumus, veikt apropriācijas izmaiņas.

Rīkojuma projekta anotācijā teikts, lai novērstu Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) norādītos pārkāpumus, atjaunotu bīstamās ēkas daļas ekspluatāciju, kā arī nodrošinātu, ka ēkā šobrīd tiek veikts vismaz minimums no ēkas turpmākai ekspluatācijai nepieciešamajiem darbiem, nekavējoties jāveic iekšpagalma pārseguma atjaunošana un patvaļīgi izbūvētās nojumes demontāža, esošās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāža un jaunas sistēmas izbūve visā ēkā, tai skaitā projektēšanas darbi, ugunsdzēsības ūdensvada un aprīkojuma demontāža, jaunas sistēmas un sūkņu stacijas izbūve, tai skaitā projektēšanas darbi, neekspluatējamās elektroinstalācijas demontāža, ugunsdrošo konstrukciju neblīvo vietu aizdare, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja lietošanas veida maiņas projekta izstrāde un jaunas kadastrālās uzmērīšanas lietas pasūtīšana.

Saskaņā ar VNĪ aplēsi indikatīvās izmaksas Neatliekami veicamo darbu izpildei kopā veido 700 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb 847 000 eiro ar PVN.

Tostarp 300 000 eiro nepieciešami iekšpagalma pārseguma atjaunošanai un patvaļīgi izbūvētās nojumes demontāžai, 245 000 eiro - ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžai un jaunas sistēmas izbūvei visā ēkā, tai skaitā projektēšanas izmaksas, 60 000 eiro - ugunsdzēsības ūdensvada un aprīkojuma demontāžai, jaunas sistēmas un sūkņu stacijas izbūvei, tai skaitā projektēšanas izmaksas, 85 000 eiro - neekspluatējamās elektroinstalācijas demontāžai, 10 000 eiro - ugunsdrošo konstrukciju neblīvo vietu aizdarei.

Neatliekami veicamo darbu faktiskās izmaksas varēs noteikt tikai pēc iepirkuma rezultātu saņemšanas.

Iepriekš jau ziņots, ka VUGD konstatētā bīstamība Tetera namā jānovērš līdz 2024.gada 7.maijam. Šo darbu īstenošanai nepieciešami vismaz 400 000 eiro. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. Finansējums ļautu savest kārtībā iekšējā ugunsdzēsības ūdensvada sistēmu un elektroinstalāciju, kā arī aizdarināt neblīvās vietas ugunsdrošās konstrukcijās.

Savukārt pilnvērtīgai ēkas ekspluatācijai un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai ir nepieciešami vismaz 14 miljoni eiro, kas nodrošinās tās pilnvērtīgu atjaunošanu un dzīvības atgriešanu tajā, liecina VNĪ aprēķini.

No BVKB 2021.gada tehniskā atzinuma izriet, ka bez kapitālas ēkas pārbūves nevar sākt pārējā īpašuma ekspluatāciju. Neatliekamie darbi nepieciešami arī Latvijas Okupācijas muzeja biedrības nomāto telpu drošai ekspluatācijai, par ko VNĪ ir informējusi muzeju un Kultūras ministriju.

Patlaban gandrīz 92% vēsturiskās ēkas platību ir neizmantotas. Nelielu ēkas daļu - 690 kvadrātmetrus pagrabstāvā un pirmajā stāvā - aizņem ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā, ko izmanto Latvijas Okupācijas muzeja biedrība, bet pārējā 8500 kvadrātmetrus plašā ēkas daļa ilgstoši stāv tukša.

VNĪ iepriekš ir vērtējusi un piedāvājusi vairākus īpašuma attīstības scenārijus, tostarp īpašuma nodošanu citām valsts vai pašvaldības iestādēm. 2021.gadā VNĪ valsts iestāžu aptauju veica atkārtoti, taču neviena iestāde nav sniegusi priekšlikumus, kā šo īpašumu izmantot valsts funkciju nodrošināšanai.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde 2020.gadā ēkai piešķīra vēsturiska notikuma vietas statusu, taču šis lēmums neatrisina jautājumu par saimniecisku ēkas izmantošanu un finansējuma avotu ēkas sakārtošanai. Tā paša gada nogalē VNĪ no nozares ministrijas saņēma iebildumus par nama izsoles rīkošanu, tādēļ tika pieņemts lēmums ēkas pārdošanu pārtraukt.

Īpašuma uzturēšana, izdevumi kārtējiem remonta darbiem un kapitālieguldījumi kopš 2014.gada pārsniedz 550 000 eiro. 2021.gadā VNĪ zaudējumi tikai par īpašuma uzturēšanu sasniedza 69 600 eiro, savukārt 2022.gadā - aptuveni 54 000 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas