Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valmierā applūdušas pirmās mājas

Valmierā applūdušas apmēram piecas mājas, Kazu krāces, takas gar tām, airēšanas bāze un dārza mājiņas gar Gaujas krastiem, atsaucoties uz Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Ineses Kazušas teikto, ziņo BNS. Viņa norādīja, ka drošības apsvērumu dēļ vairākām privātmājām vajadzēja arī atvienot elektroenerģijas piegādi.

Hidrologi un meteorologi prognozē, ka ūdens līmenis Gaujā turpinās paaugstināties līdz nedēļas beigām, iespējams, par 30 centimetriem vai vairāk. Tas varētu radīt koku sanesumus Gaujas augštecē pie Strenčiem.

Ūdens līmeņa celšanās rada lielus draudus Linarda Laicēna ielas namiem, īpaši 9. un 13. namam. Tādēļ šo māju iedzīvotāji ir aicināti sagatavoties evakuācijai savlaicīgi. Applūst var arī Vidzemes augstskola un bibliotēkas ēka. Augstskolas pārstāvji jau ir informējuši Valmieras pilsētas pašvaldību, ka jau trešdien tiks sākta mantu pārnešana no pagrabstāva uz augstākiem stāviem. Kazuša norādīja, ka katrs uzņēmums veido savu evakuācijas plānu un arī Vidzemes augstskola ir izveidojusi savu, kā samazināt dažādu bojājumu risku.

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu un dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas darbojas pilnvērtīgi, taču, sasniedzot kritisko līmeni, "Valmieras ūdens" rīcībā ir ģeneratori un citas tehnikas vienības, kas nodrošinās visu iekārtu darbību elektrības pārtraukuma gadījumā, pastāstīja "Valmieras ūdens" valdes priekšsēdētājs Ivars Ķiksis.

Slēdz kājāmgājēju trošu tiltu pār Gauju

Atbildīgie dienesti pieņēmuši lēmumu slēgt kājāmgājēju trošu tiltu pār Gauju, kas atrodas pie Rāmnieku tilta Cēsu apkārtnē, aģentūrai LETA pastāstījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Cēsu brigādes komandieris Kaspars Dravants.

Blakus trošu tiltam atrodas dzelzs konstrukcijas autoceļa tilts, kurš satiksmei joprojām ir atvērts.

Trošu tilts slēgts drošības apsvērumu dēļ - šajā vietā Gaujas ūdens līmenis atrodas apmēram metru zem trošu tilta, un pastāv iespēja, ka, upei nesot kādu koku, tas var aiz tilta aizķerties, to bojāt un apdraudēt arī kājāmgājēju drošību.

Kopumā situācija Cēsu novadā plūdu dēļ ir stabila. Šodien ūdens līmenis Gaujā ir cēlies par apmēram 20 centimetriem, bet problēmas tas nav sagādājis. Gaujas ūdens nav sasniedzis divas dzīvojamās mājas, kurām pirmajām Cēsu pilsētā draudētu applūšana. Dzeramā ūdens piegāde Cēsīm nav traucēta.

VUGD: nekā rožaina

Diez cik rožaina situācija ar plūdiem nav, trešdien no rīta atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadītājs Ainars Pencis, norādot, ka gan Daugavā ūdens līmenis ir nedaudz cēlies, gan arī pie Olaines. Tiesa, svārstības esot tik niecīgas, ka tas nerada straujas bīstamības briesmas un ekstremāla cilvēku glābšana nav nepieciešama.

Vaicāts par bīstamākajām vietām, viņš LNT raidījumā 900 sekundes atzina, ka apdraudējums ir Gaujas baseinā, joprojām apdraudētas ir vietas lejpus no Cēsīm - Ādaži, Carnikava. A.Pencis teica, ka Gaujas baseina augštecē ūdens līmenis samazinājies un tas rada optimismu, ka "varbūt arī pietiks ar šo", tomēr viņš piebilda, ka visām masām vēl jāvirzās tālāk, turklāt arī koku sanesumiem kaut kur jāpaliek. "Tur var visādi brīnumi būt," viņš piebilda.

VUGD Vidzemes reģiona vadītājs Jānis Skrastiņš savukārt no rīta stāstīja, ka Valmierā palicis aptuveni pusmetrs, līdz applūdīs rūpnieciskā zona, kā arī daļēji dzīvojamie masīvi. Viņš minēja arī iespējamo apdraudējumu gājēju tiltam pie Cēsīm.

Glābēji Valmierā arī plāno organizēt drošības pasākumus, kas attiecas uz Stāvajiem krastiem - straujā straume krastus "izēd" un izskalo, bet uz to nāk skatīties daudz interesentu.

Viņš minēja, ka ūdens līmenis turpina celties, bet lēnām. J.Skrastiņa rīcībā nebija informācijas, ka kaut kur Vidzemē būtu pārkāpta kritiskā atzīme un ka būtu nopietni apdraudējumi.

Prognozes gan liecina, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās līdz nedēļas beigām notiks tādā pašā intensitātē kā līdz šim 20-25 centimetri diennaktī, un tas nozīmē, ka, iespējams, tiks sasniegta kritiskā atzīme.

Kā informēja J.Skrastiņš, Strenčos otrdien koku sanesums palicis uz saliņas pirms tilta, bet ir apdraudējums, ka, turpinoties ūdens līmeņa kāpumam, tas var "noāķēties".

(pievienotas pirmās četras rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas