Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Valsts kontrole iesaka CVK izvērtēt riskus saistībā ar informācijas sistēmas iegādi

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) jāizvērtē riski saistībā ar nepieciešamo informācijas sistēmas (IS) iegādi, paredz Valsts kontroles (VK) ieteikums, veicot revīziju par CVK 2019.gada pārskatu.

Lai nodrošinātu vēlēšanu vajadzībām atbilstošu un kvalitatīvu IS izveidi un iegādi, CVK jāizvērtē riski, tajā skaitā CVK kapacitāte, un jānodrošina attiecīgo risku vadība. Ja CVK, izvērtējot riskus, konstatē, ka projekta veiksmīgai īstenošanai nepieciešami Saeimas vai Ministru kabineta lēmumi, CVK savlaicīgi jāvēršas šajās institūcijās sniedzot attiecīgu informāciju, norāda VK.

VK vērš uzmanību, ka 2020.gadā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norisē plānots izmantot e-pakalpojumu par 499 402 eiro, kas ir gandrīz uz pusi dārgāk nekā šāda pakalpojuma iegāde EP vēlēšanu vajadzībām. Valsts kontrole skaidro, ka bez papildu analīzes ir grūti novērtēt, vai šāds būtisks izmaksu pieaugums skaidrojams ar to, ka pakalpojuma ieviešana ir neplānota un īstenojama īsā termiņā, taču VK skaidro, ka nevar izslēgt arī vienīgā piegādātāja iespējamā cenu diktāta efektu. 

Valsts kontrole revīzijas dokumentā skaidro, ka iestāde jau vairākkārt ir norādījusi, ka jau ilgstoši vēlēšanu elektroniskais process atkarīgs no viena komersanta - SIA Soaar - sniegtajiem e-pakalpojumiem un piedāvātās līgumcenas, un pastāv iespēja, ka tas var radīt risku vēlēšanu norises e-pakalpojuma nodrošināšanai nākotnē. Piemēram, gadījumā, ja kādā no CVK organizētajiem iepirkumiem Soaar nolemtu vairs nepiedalīties, bet citu komersantu piedāvājumi netiktu iesniegti, norāda VK.

VK arī vērš uzmanību, ka, lai nodrošinātu elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru 2022.gada Saeimas vēlēšanās, sistēmas izstrādei jābūt pabeigtai līdz 2022.gada aprīlim.

CVK 2019.gada pārskats būtiskajos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par CVK finansiālo stāvokli, norādīts VK atzinumā. VK arī secinājusi, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu piešķirtais finansējums 3,12 miljoni eiro ir izlietots atbilstoši mērķim un sasniegts plānotais rezultāts.

VK norāda uz apstākļiem, kas negatīvi ietekmējuši EP informācijas sistēmas darbības kvalitāti, jo datu apmaiņa starp vēlēšanu iecirkņiem iepriekšējās balsošanas dienās tika nodrošināta ar pārtraukumiem. 

Šie apstākļi bija, ka EP vēlēšanu organizēšanas vajadzībām nepieciešamā datu apmaiņas e-pakalpojuma iegādei finansējums tika piešķirts pusotru mēnesi pirms vēlēšanām un tikai 37% apjomā no šim pakalpojumam sākotnēji pieprasītās summas. Līdz ar to datu apmaiņas e-pakalpojuma izstrāde veikta lielā steigā - 23 darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas