Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Valsts kontrole: Kultūras pieminekļu glābšanai paredzētie līdzekļi tērēti VKPAI darbības nodrošināšanai

Daļa no finansējuma, kas paredzēta kultūras pieminekļu izpētei un glābšanai, ir tērēta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) darbības nodrošināšanai, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kā norāda VK, vienīgais valsts tiešais atbalsts, ko VKPAI piešķir kultūras pieminekļu īpašniekiem, laika posmā no 2013.gada līdz 2015.gadam bija 2,26 miljoni eiro. Tomēr daļa no šī finansējuma jeb 610 619 eiro izlietoti inspekcijas darbības nodrošināšanai.

Inspekcijai arī tiek pārmesta nekonsekventa rīcība saistībā ar Glābšanas fonda līdzekļu piešķiršanu. Kā piemēru VK min ievērojamu summu atvēlēšanu Vecrīgas nama Trīs brāļi uzturēšanai, kurā pašai VKPAI atrodas darba telpas. Tas revidentos nav radījis pārliecību par objektīvu lēmumu pieņemšanas procesu finansējuma piešķiršanā.

Kultūras pieminekļu uzturēšanā iespējams arī netiešais atbalsts, proti, tiem piemērojams kadastrālās vērtības samazinājums no 35% līdz 45%. Tomēr arī šo atvieglojumu kultūras pieminekļu īpašnieki bieži nesaņem - revīzijā konstatēts, ka VKPAI nav sniegusi informāciju Valsts Zemes dienestam par vismaz 505 ēku kultūrvēsturisko statusu. Konstatēts, ka paredzētais atbalsts nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu veidā kultūras pieminekļu īpašniekiem tiek piemērots tikai deviņās pašvaldībās.

Tikmēr Eiropas Savienības fondu finansējums 37,1 miljona eiro apmērā laikā no 2007.gada līdz 2013.gadam galvenokārt izlietots trīs valstiski nozīmīgu objektu saglabāšanai un uzlabošanai - Rīgas Domam, Rakstniecības un mūzikas muzejam un Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Tikmēr pārējo kultūras pieminekļu īpašniekiem pieejamie 11,5 miljoni eiro tika piešķirti 32 projektu īstenošanai.

Kopumā VK pēc revīzijas sniegusi 12 ieteikumus, aicinot izstrādāt VKPAI darbības stratēģiju, kurā būtu noteikti konkrēti veicamie pasākumi, un to, kā izmērāmi darbības rezultāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas