Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Valsts naudas piešķiršana dievnamiem būs noteikta ar likumu

Plāno likumā noteikt valsts finansējuma piešķiršanu sakrālajām būvēm, ceturtdien vēsta avīze Diena.

Atteikšanās no deputātu kvotām jeb finansējuma dalīšanas Saeimā pēc politiķu ieskatiem pasteidzināja jau sen gaidīta likuma sagatavošanu. Saeima ceturtdien nodos komisijām valsts budžetu un to pavadošos likumprojektus. Starp tiem ir arī Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likums, kas noteiks kārtību, kādā reliģiskās organizācijas varēs pieteikties uz valsts atbalstu to īpašumā esošo dievnamu atjaunošanai un saglabāšanai.

Iniciatīva sagatavot likumprojektu pieder reliģiskajām konfesijām, un tā ir pieteikta jau pirms daudziem gadiem, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē trešdien sacīja Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš. Viņš kopā ar ministrijas parlamentāro sekretāru Eināru Cilinski (NA) prezentēja jauno likumprojektu vēl pirms tā nodošanas komisijām. Ministrijas pārstāvji norādīja, ka sakrālais mantojums prasa lielus ieguldījumus, bet draudžu iespējās nav pilnībā uzturēt baznīcas, kas ir valsts kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļa.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas virsvaldes vadītājs Romāns Ganiņš Dienai teica, ka pirmo reizi reliģisko konfesiju vadītāji ar lūgumu nodrošināt sakrālā mantojuma saglabāšanai stabilu finansējumu pie valdības vērsušies jau pirms desmit gadiem un pēc tam vairākkārt šo lūgumu atkārtojuši. Latvijas dievnami kalpojot ne tikai draudzes, bet visas sabiedrības vajadzībām. Visās valstīs esot paredzēts valsts budžeta finansējums šo kultūras pieminekļu saglabāšanai, skaidroja Ganiņš. Viņš arī minēja, ka runa nav tikai par nepieciešamību šīs ēkas restaurēt – vairākās vietās tās esot avārijas stāvoklī, piemēram, luterāņu baznīcas Liepājā, Alūksnē, Krustpilī. Lai pilnībā 30 gadu laikā nodrošinātu aptuveni 800 dievnamu atjaunošanu, katru gadu tajos vajadzētu ieguldīt vismaz četrus miljonus eiro.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 19. oktobra avīzē Diena!

Top komentāri

Kilis
K
Kada sakara, Latvijas iedzivotaju nauda ir jatere baznicu- sketantu uzturesanai? Vai tad latvijas valsst iekarta ir paklauta bazniciaas diktatam, vai ka?
Jāzeps
J
Lai reliģiskās organizācijas vispirms sāk papildināt valsts budžetu maksājot nodokļus no saviem nekustamajiem īpašumiem un ziedojumiem. Un tikai tad tām pienāktos kāds valsts finansiālais atbalsts.
Ilga
I
Vēl ko ne, baznīcām naudu no valsts maksāt! Ja nevar uzturēt savus īpašumus, lai negrābj.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas