Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts noslēpuma piešķiršanā pretrunas neatrod; uzlabojumi gan iespējami

Ilgās diskusijas par ministra pielaidi valsts noslēpumam pēc likumdošanas nekādi nav pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, nepieciešami tikai daži uzlabojumi, portālu_ Diena.lv _informēja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāve Iveta Maura.Ņemot vērā izskanējušās bažas par Latvijas normatīvā regulējuma atbilstību Eiropas Cilvēktiesību konvencijai, drošības iestādes izvērtēja, vai pastāv kādi būtiski trūkumi esošajā normatīvajā regulējumā un secināja, ka tādu nav.

Tajā pašā laikā tika secināts, ka speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem atsevišķi jautājumi ir uzlabojami. Piemēram, izvērtēt personai informatīvajā atteikuma vēstulē pausto atteikuma pieejai valsts noslēpumam iemeslu uzskaitījumu, vienlaikus ievērojot likuma „Par valsts noslēpumu” noteiktās aizsargājamās informācijas apjomu.  Līdz ar to Valsts noslēpuma aizsardzības konsultatīvajai darba grupai ir jāizvērtē, vai ir iespējams personai informatīvajā atteikuma vēstulē sniegt paplašinātu informāciju, kas nebūtu klasificēta un būtu pieejama pašai personai. Izvērtējot Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) priekšlikumu veikt pirmspārbaudi pirms personas iecelšanas ministra amatā, tika atbalstīts priekšlikums uzdot Valsts noslēpuma aizsardzības konsultatīvajai darba grupai izvērtēt procesuālos jautājumus attiecībā uz vēlētu un Saeimas ieceltu amatpersonu iepriekšējo pārbaužu jautājumiem un iesniegt priekšlikumus Ministru kabinetam. Tomēr, ja arī šāda pirmspārbaude tiks veikta pirms apstiprināšanas amatā, tai nepiemitīs galīgā noregulējuma raksturs, proti, tālākas pārbaudes rezultāts varēs atšķirties no pirmspārbaudes rezultāta. Ministru prezidente Straujuma atzinīgi vērtē drošības dienestu sagatavotos secinājumus. "Lai arī darba grupa nav atradusi pretrunas starp likumā paredzēto pielaides valsts noslēpumam piešķiršanas procedūru un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, tomēr, ņemot vērā, ka speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem pārbaudes procedūras atsevišķi jautājumi ir uzlabojami, sagaidu, ka atbildīgā darba grupa sagatavos priekšlikumus attiecīgajiem uzlabojumiem, kā arī sniegs jau konkrētus priekšlikumus grozījumiem tiesiskajā regulējumā, lai realizētu pirmspārbaudi personām, kas tiks izvirzītas par ministriem nākamajā valdībā. Situācija, kad vairāki ministri nevar kvalitatīvi piedalīties valdības darbā, jo viņiem nav attiecīgās pielaides, ir nepieļaujama,” uzsvēra Ministru prezidente.

Jautājums par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanas kārtības uzlabošanu aktualizējās pēc tam, kad atklājās, ka ģenerālprokurors nav mainījis SAB lēmumu par atteikumu tieslietu ministrei Baibai Brokai
(Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK) piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Broka pēc ģenerālprokurora lēmuma demisionēja.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas