Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts pārvalde piecu gadu laikā sarukusi par piektdaļu

Pēdējo piecu gadu laikā valsts pārvaldē strādājošo skaits sarcusi, bet uzņēmēji prasa efektivizēt visu līmeņu pārvaldi, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Valsts pārvaldē strādājošo skaits ir teju vai valsts noslēpuma līmenī, jo katra valsts ar to saprot ko citu. Pēc Valsts kancelejas datiem, Latvijā ir tikai 11 484 ierēdņi, tomēr valsts pārvaldes iestādēs kopumā nodarbināti 163 000 cilvēku. Kopš 2008.gada valsts pārvaldē strādājošo skaits ir sarucis par 26,7% jeb vairāk nekā par 21 000. Visizteiktāk valsts pārvalde sarukusi 2009. un 2010.gadā pēc lēmuma par darbinieku skaita un atalgojuma samazinājumu, un tas turpinājies arī 2011., 2012. un 2013.gadā, kad gan tas vairāk bijis saistīts ar speciālistu motivācijas trūkumu sarukušā atalgojuma dēļ, stāstījusi Valsts kancelejas direktora vietniece Eva Upīte.

"Kopējā situācija valsts pārvaldē neveicina atbilstošas kvalifikācijas speciālistu piesaisti, tieši pretēji - no ik mēnesi izsludinātajiem 150 - 200 amatu konkursiem lielākā daļa tiek izbeigta bez rezultātiem, jo nevaram piesaistīt augstākās raudzes speciālistus. Ja šo jautājumu nerisinās, tad nevarēsim būt līdzvērtīgi sarunu partneri ne ārzemēs, ne pašu mājās," paudusi Upīte.

Interesanti, ka pērn visizteiktākā personāla nomaiņa bijusi Reformu partijas kontrolētajās Ekononikas, Izglītības un zinātnes, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijās - vairāk par 20%.

"Politiskajiem ministriem ir liela ietekme uz pakļautās ministrijas un tās pārraudzībā esošo iestāžu kadru politiku," vērtējusi Valsts kancelejas direktora vietniece. Viņa Dienas Biznesam nav slēpusi, ka liela daļa valsts pārvaldi pametušo ir ilggadēji vadītāji un speciālisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas