Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts un pašvaldību ceļu uzturēšanai piešķir 10,2 miljonus latu

Valdība otrdien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem valsts un pašvaldību ceļu uzturēšanai piešķirt 10,2 miljonus latu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) kolēģus brīdināja, ka, izmantojot šādu summu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, atlikušais gads būs jāpavada ar mazu atlikumu, tomēr valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) atbalstīja ierosinājumu piešķirt nepieciešamo finansējumu.

Finanšu ministrijas (FM) valdības sēdē norādīja, ka līdzekļos neparedzētiem gadījumiem gadam bija plānoti 15 miljoni latu, bet šogad jau ir lemts par šo līdzekļu izlietošanu, tādējādi, piešķirot vēl desmit miljonus latu un ņemot vērā iesniegtos prasījumus, atlikušajam gadam paliek 2,8 miljoni latu. FM norādīja, ka tā ir ļoti maza summa, jo nezinām, kā beigsies ziema, kāda būs vasara.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss savukārt norādīja, ka salabot paredzēts nebūtisku apjomu, vērtējot no kopējā avārijas stāvoklī esošo ceļu skaita, turklāt izvēlēti sliktākie posmi. Pēc viņa vārdiem, valsts autoceļos tiks salaboti 5% no kopējā kritiskā stāvoklī esošo ceļu garuma. Tomēr, veicot šādu vienkāršoto rekonstrukciju, trīs-piecus gadus nebūs nepieciešami būtiski uzturēšanas darbi.

Viņš norādīja, ka darbi jāveic vasarā, tādējādi martā jāsāk iepirkumu procedūras, lai to varētu īstenot. Ja uz gada beigām paliek rezerve, ceļiem, asfalta seguma uzlabošanai tos nevar izmantot. Ja atliekam vai samazinām summu, sezona būs garām, norādīja Matīss un piebilda, ka citiem mērķiem līdzekļus var piešķirt uz gada beigām.

Vilks norādīja, ka summa ir ļoti liela, taču, ja kolēģi piekrītot dzīvot tālāk ar šo naudu, līdzekļus var piešķirt. Viņš gan pauda viedokli, ka tas ir liels risks.

Neapšaubot, ka summa ir liela, Sprūdžs norādīja, ka budžeta diskusiju laikā šī bija viena no sāpīgākajām pozīcijām pašvaldībām un toreiz valdība piekrita skatīt jautājumu, kad būs redzams, kā gājis ziemā un kāds ir ceļu stāvoklis. Acīmredzot jāmeklē kādas citas finansējuma iespējas, kad būs problēmas ar līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem, vērtēja ministrs.

Arī premjers atzina, ka summa ir samērā liela, lai gan salīdzināmas summas piešķirtas arī iepriekšējos gados. Viņš atzīmēja, ka šopavasar situācija uz ceļiem ir stipri nepatīkama, un tas ir diezgan skaidri redzams. Viņš norādīja, ka šogad ceļi ir smagi brukuši, ņemot vērā situāciju ar daudzajiem sasalšanas un atkušanas cikliem, un, ja valdība vēlas pielāpīt sliktākos posmus, par to ir jāizšķiras, un tas jādara tagad.

Dombrovskis arī atsaucās uz Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2013.gada vienošanos un domstarpību protokolu.

Ja būs papildu nepieciešamība, būs jālemj par citiem risinājumiem, norādīja valdības vadītājs un piebilda, ka uz gada otro pusi līdzekļus var atrast.

Satiksmes ministrija (SM) lūdza piešķirt piecus miljonus latu, lai finansētu pašvaldību autoceļu un ielu ārkārtas neatliekamos uzturēšanas darbus 2012./2013.gada ziemas sezonā, kā arī 5,2 miljonus latu, lai organizētu valsts autoceļu posmu ar sabrukušo asfalta seguma ārkārtas neatliekamo autoceļu uzturēšanas un segumu atjaunošanas darbu veikšanu un veiktu izpildīto darbu apmaksu 2013.gadā.

SM iepriekš norādīja, ka piešķirtais finansējums pašvaldībām ļaus nodrošināt autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanas darbus 2013.gada vasaras sezonā. Savukārt finansējums valsts ceļiem ļaus veikt ārkārtas autoceļu uzturēšanas un segumu atjaunošanas darbus, tādā veidā nodrošinot drošu un nepārtrauktu satiksmi uz valsts autoceļiem pēc ziemas sezonas. Par piešķirto finansējumu tiks nodrošināti sabrukušo autoceļu segumu ārkārtas uzturēšanas darbi 184,2 kilometru garumā.

SM iesniegtajos dokumentos norādīts, ka no valsts pamatbudžeta programmas "Valsts autoceļu fonds" mērķdotācijās pašvaldību ceļiem 2013.gadā plānots finansējums 18 348 589 latu apmērā, kas ir par 1 988 302 latiem mazāks nekā piešķirts 2012.gadā, par 5,4 miljoniem latu mazāks nekā 2011.gadā un par 52,5 miljoniem latu mazāks nekā 2008.gadā.

Ar šādu finansējumu nav iespējams nodrošināt pašvaldību autoceļu un ielu tīkla uzturēšanu 2012./2013.gada ziemas sezonā.

Latvijas Pašvaldību savienība veikusi pašvaldību aptauju par pašvaldību autoceļu un ielu finansējuma izlietojumu. Provizoriskie aptaujas rezultāti liecina, ka pašvaldībām 2012./2013.gada ziemas sezonā ir izveidojies līdzekļu pārtēriņš vairāk nekā 3,5 mēnešu mērķdotāciju apmērā, kas naudas izteiksmē sastāda aptuveni piecus miljonus latu. Lai apmaksātu jau paveiktos papildu ziemas sezonas ārkārtas uzturēšanas darbus, trūkstošos līdzekļus pašvaldības segušas no to rīcībā esošajiem pamatbudžeta līdzekļiem.

Attiecībā uz valsts ceļiem norādīts, ka kopumā to stāvoklis gadu no gada turpina pasliktināties. 49,7% no valsts autoceļiem ar asfaltēto segumu ir sliktā un ļoti sliktā stāvoklī un 40,4% no valsts autoceļiem ar grants segumu ir sliktā stāvoklī. Šo sliktā un ļoti sliktā stāvoklī esošo valsts autoceļu lietošana ir apgrūtināta, rada ekonomiskos zaudējumus autoceļu lietotājiem, kavē tautsaimniecības attīstību, norāda SM.

Ministrija atlasījusi noteiktus ceļus katrā reģionā, kurus paredzēts remontēt.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas