Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Var izjust netiešas sekas

Pagaidām vienīgie, kam vakcinācija pret Covid-19 noteikta kā obligāta, ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji. Pagājušajā nedēļā, saņemot sūtījumu no Kanādas, Ādažu militārajā bāzē sākta Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas vakcinācija, bet vietējo karavīru potēšana plānota tuvākajā laikā, Dienai norāda Aizsardzības ministrijā (AM). Zemessargiem, kas ir NBS neatņemama sastāvdaļa, kā arī valsts iekšējās drošības sistēmas darbiniekiem vakcinācija nebūs obligāta.

Lai arī soda sankciju par atteikšanos vakcinēties nebūs, pret Covid-19 nevakcinētie karavīri, iespējams, varētu izjust netiešas sekas. Atšķirīgajai attieksmei gan būs pamatots un objektīvs attaisnojums, norāda AM. Tikmēr Tiesībsarga birojā norāda – šī robeža ir ļoti šaura, taču atsevišķām profesijām vakcināciju var noteikt kā obligātu. Šādas diskusijas sabiedrībā notiek arī par mediķiem.


Jāapzinās sekas

Kopš 25. janvāra, kad Tiesībsarga birojā sāka ienākt vēstules par vakcināciju pret jauno koronavīrusu, saņemti 22 jautājumi tieši no NBS dienestā strādājošajiem, Dienai stāsta Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska. Jautājumus par darba devēja tiesībām pieprasīt vakcinēties birojs saņēmis arī no medicīnas nozarē strādājošajiem (deviņi iesniegumi) un pa vienam iesniegumam no ieslodzījumā esošas personas, tirdzniecības un izglītības jomā strādājošajiem un autoskolas instruktora.

Iesniedzēji visbiežāk nemin darba devēju vai izvēlas palikt anonīmi, lūdzot tikai konsultāciju par savām tiesībām.

Gadījumos, kad darbavieta nosaukta, tiesībsargs, saglabājot iesniedzēja anonimitāti, ir vērsies pie konkrētā darba devēja. Nevienā gadījumā darba devējs gan neesot apstiprinājis, ka būtu prasījis obligātu vakcināciju, kā arī tiesībsargam nav zināms neviens gadījums, kad kāds darbinieks būtu zaudējis darbu, jo atteicies vakcinēties, turpina Rezevska.

Spēkā esošais regulējums ļauj atsevišķās profesijās strādājošajiem vai kādai iedzīvotāju grupai noteikt vakcināciju par obligātu epidēmijas draudu gadījumā. Vienlaikus Rezevska uzsver, ka jebkuram ir iespēja no potēšanas (arī obligātas) atteikties. ''Tomēr personai ir jāapzinās, ka tādā gadījumā tā var tikt pakļauta atšķirīgai kārtībai kā vakcinētie darbinieki, piemēram, norīkota citādos darbos, kur mazāks inficēšanās risks, vai pakļauta biežākai testēšanai,'' saka Rezevska, norādot, ka robeža ir ļoti šaura un atšķirīgas attieksmes gadījumā jāvērtē tās leģitīmais mērķis un samērīgums. ''Situācijā, kad visā pasaulē jau vairāk nekā gadu cilvēki ir spiesti dzīvot dažādu ierobežojumu apstākļos, kas ne tikai grauj katras valsts un visas pasaules ekonomiku, bet arī katras personas garīgo veselību un attīstību, tiesībsarga ieskatā, lai mazinātu pandēmijas apmērus un mēs visi varētu atgriezties pie normāliem ikdienas dzīves apstākļiem, atsevišķu profesiju pārstāvjiem var tikt noteikta obligāta vakcinācija pret Covid-19.''


Nākamie rindā

Karavīru vakcinācija notiks pēc detalizēta plāna NBS ārstniecības iestādēs, kas ir gatavas potēt aizsardzības nozares personālu dažādos Latvijas reģionos – Alūksnē, Ādažos, Cēsīs, Lielvārdē, Liepājā un Rīgā. NBS, zemessargi un iekšlietu dienestā strādājošie ir nule kā atvērtajā piektajā prioritāri vakcinējamo grupā. Jāatgādina, ka vakcīnai var pieteikties gan individuāli Manavakcina.lv, gan gaidīt kolektīvo vakcināciju. Aizsardzības nozarē ir 11 721 profesionālā dienesta karavīrs un zemessargs, savukārt pārējās nozares institūcijās (AM, Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrā, Jaunsardzes centrā, Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centrā, Latvijas Kara muzejā, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrā) veiktā aptauja liecina, ka vakcinēties pret Covid-19 vēlas 465 darbinieki. Tiesa, vakcinējamo darbinieku skaits abās kategorijās ir indikatīvs un skaitļi var mainīties.

Iekšlietu sistēmā strādājošo aptauja liecina, ka potēties pret Covid-19 vēlas 2372 Valsts policijā, 700 robežsardzē un 805 VUGD nodarbinātie (dati 20. aprīlī). ''Saraksti vēl tiek papildināti, jo dienesti turpina iesniegt informāciju,'' piebilst Iekšlietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Gunita Kogane. Plānots vakcinēt arī IeM sistēmas koledžās strādājošos un kadetus, jo arī viņi ir iesaistīti operatīvo dienestu pamatfunkciju veikšanā.

Kopumā iekšlietu struktūrā paredzēts potēt 11 610 nodarbināto, no tiem 6155 VP un Valsts policijas koledžas, 2516 VRS un Valsts robežsardzes koledžas un 2939 VUGD un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersonas, nodarbinātos un kadetus. 


Ierobežotas iespējas

Atšķirībā no iekšlietu sistēmā strādājošajiem NBS pārstāvjiem vakcinācija būs obligāta. Šobrīd NBS neplāno piemērot sankcijas un īstenot atšķirīgu attieksmi pret tiem karavīriem, kuri no vakcīnas atteiksies. ''Tomēr ir svarīgi apzināties, ka vakcinēšanās ir visu mūsu kopēja atbildība, lai mēs visi neatkarīgi no profesijas, interesēm un dzīvesveida pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Ievērojot minēto, pret Covid-19 nevakcinētie karavīri, iespējams, nevarēs piedalīties starptautiskajās un nacionāla līmeņa militārajās mācībās, militārajās nometnēs un citos pasākumos, kur objektīvi militārā dienesta specifikas dēļ nebūs iespējams ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus. Minētajos un līdzīgos apstākļos šādai atšķirīgai attieksmei būs pamatots un objektīvs attaisnojums,'' skaidro Aizsardzības ministrijā.

Zemessardzē vakcinācija gan nebūšot obligāta, taču arī šeit AM pieļauj, ka ''var veidoties situācija, ka tiem zemessargiem, kuri nebūs vakcinējušies, būs ierobežota iespēja piedalīties atsevišķu uzdevumu izpildē pilnā apjomā, jo viņiem būs jāievēro stingras epidemioloģiskās drošības prasības''.

Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā tika sākta dienesta pārbaude par zemessargu inficēšanos pamatapmācību laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas