Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

VARAM saskata ieguvumus pārtikas ar beigušos derīguma termiņu izmantošanai

Iecerei ļaut atsevišķu kategoriju pārtikas produktus ar beigušos derīguma termiņu izplatīt sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām varētu būt pozitīvi ieguvumi, lēš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Pieeja ļaut izplatīt atsevišķu kategoriju produktus ar beigušos derīguma termiņu ir viens no aprites ekonomikas elementiem un atkritumu apsaimniekošanas un novēršanas aspektiem, kas ļautu būtiski samazināt gan radīto pārtikas atkritumu, gan kopējo atkritumu apjomu, aģentūru LETA informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Patlaban tie pārtikas produkti, kuriem ir beidzies realizācijas termiņš, tiek izmesti kā pārtikas atkritumi. Tomēr atsevišķu kategoriju produktus ar beigušos realizācijas derīguma termiņu, ja tas nerada draudus veselībai, vēl varētu lietot uzturā gan cilvēki, gan dzīvnieki, tomēr to nepieļauj šobrīd spēkā esošie normatīvie akti ES līmenī.

Gadījumā, ja tiks piemērota piedāvātā pieeja, tas varētu būtiski samazināt radīto atkritumu apjomu, prognozē VARAM. Tādējādi pārtika, kas tiek izmantota atbilstoši tās mērķiem uzturā, nekļūst par atkritumiem, jo netiek izmesta, bet gan patērēta.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Dānijā tika atvērts jau otrais veikals, kas pārdod pārtiku ar beigušos derīga termiņu. Veikals izrādījies negaidīti populārs.  

LETA jau ziņoja, ka Briselē plānots izstrādāt regulu, kas ļautu atsevišķu kategoriju produktus ar beigušos derīguma termiņu izplatīt sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, līdz ar to Latvija varētu kļūt par nosacītu izgāztuvi, kur zemās pirktspējas dēļ masveidā legāli, tostarp valsts iepirkumos, tiks iepludināti šādi produkti.

Saistībā ar pārtikas produktu pārlieku lielo nonākšanu atkritumos ES secināts, ka problēmu nevar atrisināt ne apritē iesaistītie ražotāji, ne valsts vai kontrolējošās institūcijas katra atsevišķi, tādēļ novembra nogalē Briselē notikusi sēde, kurā debatēts par vienotas platformas jeb regulas izstrādi, ar kuru tiks radikāli mainīta līdzšinējā pārtikas aprites sistēma attiecībā uz produktu derīguma termiņu.

Saskaņā ar šo regulu plānots noteikt, ka virkni produktu, kuriem beidzies derīguma termiņš, taču ir pietiekama kvalitāte lietošanai uzturā, drīkstēs izplatīt vai pārdot sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām.

Šajā kategorijā ietilpst, piemēram, cukurs, vārāmā sāls, etiķis, saldumi, kas sastāv gandrīz vienīgi no aromatizēta vai iekrāsota cukura, košļājamā gumija, etiķis, dzērieni, kuru spirta tilpumkoncentrācija ir vienāda vai lielāka nekā 10%, vīni un vēl vairāki produkti, kuriem saskaņā ar ES regulu nav jānorāda minimālais derīguma termiņš.

Top komentāri

Labs bizness
L
Reiz iepazinos ar kungu, kurš, pretēji normāla biznesmeņa reakcijai, ļoti negribīgi stāstīja par savu nodarbošanos. Vēlāk noskaidrojās, ka biznesa pamatā ir no lielveikaliem savākt preces ar iztecējušiem termiņiem, lai.... Te var minēt, kur minētais kungs preces aizveda un cik nopelnīja...
Pensis
P
Kam būs tas ieguvums? Lielveikalam, firmai kura piegādājusi produktu, maznodrošinātam cilvēciņam? Vai tik nebūs tā ka līdz derīguma termuņam produkts ( nosacīti )maksās 5 eiro, bet pēc derīguma termiņa beigām uzliks cenu 7 eiro un nocenos līdz 4.99 eiro. Ja jau tagad tos konteineru slēdz ciet ar piekaramo atslēgu, tad kur paliks tā nauda, ja tos produktus pārdos? Produktus ar nederīgiem termiņiem vajag izņemt no veikaliem, laboratoriski pārbaudīt to drošumu un atdot bezpajumtnieku un nakts patversmju iemītnieku ēdināšanai. Nekādā gadījumā nevajag pieļaut derīguma termiņa pagarināšanu un tirgošanu par it kā zemāku cenu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas