Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Varētu pieaugt maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu

Novērst atkritumu rašanos jau ražošanas procesā, tos maksimāli pārstrādāt un izmantot kā resursus jaunu lietu radīšanai - to paredz Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāns 2013.-2020. gadam, ko otrdien atbalstīja valdība.

Latvijai ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā attiecībā uz atkritumu apglabāšanu - pārstrādājam 10% no atkritumiem, kompostēti tiek 2%, bet lielais vairums - 88% - nonāk sadzīves atkritumu poligonos, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) informācija. ES direktīvas paredz, ka līdz 2020. gadam otrreizējai izmantošanai un pārstrādei jāsagatavo 50% no sadzīves atkritumiem.

Svarīgi, lai atkritumus novērtē kā resursus, pārvērš tos atpakaļ par preci un gūst peļņu, uzskata VARAM valsts sekretāra vietnieks vides aizsardzības jautājumos Jurijs Spiridonovs. Viņš norāda, ka nākotnē dažādiem veidiem veicinās poligonos noglabāto atkritumu samazināšanu - ar nodokļiem, sodiem, investīcijām. Tāpēc varētu pieaugt maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu. Iespējams, tiks būvētas šķirošanas un pārstrādes rūpnīcas, piemēram, stiklam. SIA Getliņi Eko līdz šim nav izdevies izveidot atkritumu šķirošanas rūpnīcu Getliņu poligonā, bet J. Spiridonovs pieļauj, ka varētu tikt veidotas arī mazākas jaudas šķirošanas rūpnīcas reģionos.

Pirmo reizi VARAM iecerējusi izstrādāt atkritumu novēršanas programmu, lai apzinātu iespējas ražošanas procesos izmantot bezatlikumu tehnoloģijas vai radušos atlikumus turpat uz vietas pārstrādāt. Vēl veicinās dalīto atkritumu vākšanu, jo tā var iegūt augstākas kvalitātes stiklu, plastmasu, metālu, ko izmantot jaunu preču ražošanai. Kā Diena vakar rakstīja, plānots, ka dalītās atkritumu savākšanas pakalpojums no 2015. gada 1. janvāra būs pieejams iedzīvotājiem visā Latvijā. Ministrija ir uzsākusi dialogu ar iesaistītajām pusēm par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas izveidi. Bet, lai motivētu iedzīvotājus šķirot, ieplānotas arī aktivitātes sabiedrības informēšanai un izglītošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas