Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vasarā deputāti saņēmuši lielākas algas nekā pavasarī

Septembrī Saeimas deputātiem atsāksies regulārs darbs – rudens sesija. Jūlijā un augustā bija sesiju starplaiks, kad pavisam notika trīs ārkārtas sēdes. Bet TV3 raidījums Nekā Personīga konstatējis, ka deputāti par darbu jūlijā ir saņēmuši vairāk, nekā maijā un jūnijā, kad uz sēdēm sanāca regulāri.
Vasarā deputāti saņēma arī dāsnas kompensācijas par dzīvesvietu un transporta izdevumiem. Šādu īpatnēju atalgojuma sistēmu ir ieviesuši paši šīs Saeimas tautas kalpi, 11.Saeima Kārtības rullī noteikusi, ka sesiju starplaikos nekādus atvilkumus nepiemēro, bet par kavētām sesiju laikā notikušajām Saeimas sēdēm tiem atvelk no algas. 

Solvita Āboltiņa – 1400 latu alga, 750 latu piemaksa par Saeimas vadīšanu un 120 lati par apakškomisijas vadīšanu. Rihards EIgims – 1400 latu alga un 440 latu kompensācija par transportu un dzīvošanu Rīgā. Juris VIļums – 1400 latu alga, 150 lati par komisijas priekšsēža vietnieka amatu, 350 lati kompensācija par dzīvošanu Rīgā un 120 lati par tālu braukšanu. Šādus maksājumus Saeimas deputāti ir saņēmuši jūlijā, karstākajā ceļojumu laikā, kad uz Jēkaba ielu dažas dienas atnāca tikai retais.

Juris Viļums, Reformu partija: "Viss jūlijs man pagāja dzīvojot pa Latgali, es biju daudzos pasākumos, un godīgi sakot, apceļoju visu Latgali."

Rihards Eigims, Zaļo un zemnieku savienība: "Es biju tur - pie sevīm Latgalē, man ir māja Aglonā. Kā visi cilvēki, atpūtos.''

Arvils Ašeradens, Vienotība: "Arī jūlijā es piedalījos daudzu nevalstisko organizāciju vasaras pasākumos, nometnēs. Uzstājos arī par Labklājības ministrijas pozīciju un tā. "

Dzintars Zaķis, Vienotība: "Rutīnas darbs jau nebeidzas. Mums jau īstenībā gan koalīcijas darbs, gan sēdes notika, gan Ministru kabinetā bija šad tad jāuzrodas, bet, paldies Dievam, izdevās arī nedaudz galvu izvēdināt, jo tādā ritmā, kā mums te sanāk raut pa darba mēnesi, nu tad ir tā, ka vienā brīdī mērs pilns un vajag arī atpūsties. "

Saeimas deputātiem oficiāli nav apmaksāta atvaļinājuma, izņemot dzemdību un bērnu kopšanas gadījumos. Deputāts rudens, ziemas vai pavasara sesijas laikā var dabūt brīvu neapmaksātu nedēļu un viņam atvelk no algas, ja viņš neattaisnoti neapmeklē Saeimas sēdi. Taču šie noteikumi nav spēkā sesiju starplaikos, kas ir pēc Ziemassvētkiem, Lieldienām un vasarā, kad ir brīvi divi mēneši. Sesiju starplaikos var sasaukt ārkārtas sēdes, bet, ja deputāts uz tām neierodas, viņam nekas par to nav. Arī komisiju sēžu apmeklēšana, ja tādas sanāk starp sesijām, ir godaprāta jautājums. Komisiju vadītājiem, viņu vietniekiem un sekretāriem maksā piemaksas, neatkarīgi no tā, komisiju sēdes ir sasauktas vai nav.

Jūlijā deputāti atalgojumā saņēma 161 000 latu. Tas ir par 7 tūkstošiem vairāk, nekā mēnesi iepriekš. Jūnijā Saeima atvilka no algām tiem, kas sēdes kavēja. Taču tā kā jūlijā nebija sēžu, nebija arī, ko atvilkt. Tādējādi ir iedibināta sistēma, ka Saeimas deputāti brīvajā sesiju starplaikā saņem vairāk, nekā darba laikā.

Janīna Kursīte, Vienotība: "Tā ir cita darba specifika, bet tā darba, nudien, nav mazāk, atšķirība ir tikai tā, ka cita veida darbs. Tie ir izbraukumi pārsvarā vai atbildes arī uz vēstulēm."

Arvils Ašeradens, Vienotība: "Ir ļoti daudzi deputāti, kuri ļoti daudz strādā vasarā. Es šeit tiešām redzēju kolēģus, kas no rīta līdz vakaram te bija. Bija arī kolēģi, kurus es tiešām neesmu redzējis vasarā. Tā kā es drīzāk teiktu, ka tas būtu ļoti individuāli."

Dzintars Zaķis, Vienotība: "Mums ritma ir pietiekami daudz un līdzīgi kā visiem cilvēkiem, arī mums tai skaitā un, kad jūs ejat atvaļinājumā, jūs saņemat algu tieši tādu pašu kā saņemat arī mēneša laikā, darba likums to nosaka. Uz darba likumu strādājošam cilvēkam un Kārtības rullis to tā nosaka arī deputātiem."

Juris VIļums, Reformu partija: "Bet es ieekonomēju uz kompensācijas rēķina. Jo mans vārds un uzvārds visu laiku figurēja kā tam cilvēkam, kam ir vislielākā kompensācija, jo mana dzīvesvieta ir vistālāk no Rīgas. Nu, tātad jūlijā ir nedaudz mazāk. Nu tādēļ, ka nebija jāsedz tik daudz dzīvošanas izmaksas Rīgā."

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa skaidro, ka deputāti vasarā atpūšas no tās slodzes, kas tiem bijusi ziemā. Turklāt, vēlētājiem esot jāņem vērā, ka deputāti nav palielinājuši sev algu.

Solvita Āboltiņa, Saeimas priekšsēdētāja, Vienotība: "Arī šogad deputātu atalgojums ir iesaldēts, to algai bija jāpalielinās par 6 – 7 latiem, bet deputāti pat nobijās no šī un tas 0,0 cik tur tas iesaldējums ir, viņa ir piesaistīta vienam konkrētam skaitlim ar konkrētu ciparu un tieši tāpat arī kompensācija."

Jānis Junkers, neatkarīgo deputātu grupa: "Darbs ir tāpat, atbildība ir tā pati. Tā kā arī alga var būt tā pati."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas