Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VDD izbeidzis kriminālprocesu pret Ždanoku, Lindermanu un Gapoņenko

Valsts drošības dienests (VDD) 2.aprīlī izbeidzis 2018.gadā sākto kriminālprocesu par Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, aģentūrai LETA apliecināja dienestā.

VDD vērtējumā 2018.gada 31.martā notikušajā pasākumā personu paustie izteikumi un veiktās darbības bija provokatīvas un vērstas uz Latvijas sabiedrības šķelšanu, tomēr izmeklēšanas gaitā, izvērtējot tās atbilstoši Krimināllikumā noteiktajām pazīmēm, netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Saistībā ar personu paustajiem izteikumiem kriminālprocesā tika nozīmēta lingvistiskā ekspertīze un saskaņā ar eksperta atzinumu netika identificēti izteikumi, kas norādītu uz noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, norādīja dienestā.

Jau ziņots, ka šajā lietā figurēja vairākas personas, tostarp LKS līdere Tatjana Ždanoka, prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, prokremliskais aktīvists Aleksanrs Gapoņenko, LKS valdes loceklis Iļja Kozirevs.

2018.gada 18.aprīlī VDD sāka kriminālprocesu, jo dienestam bija aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās Vislatvijas vecāku sapulces laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, iepriekš informēja VDD.

Kriminālprocess tika sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka VDD iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm", iepriekš paskaidroja VDD.

Piemēram, Lindermanu VDD turēja aizdomās pēc Krimināllikuma panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Tāpat viņam inkriminēja darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Viņš tika turēts arī aizdomās arī par masu nekārtību organizēšanu.

Sāktajā kriminālprocesā VDD vērtēja arī iespējamas prettiesiskas darbības 2018.gada 1.maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Pareizāk bija nesākt.
rekur
r
Ja Prokuratūra neņem lietu pretīm, lai apsūdzētu tiesā, tad viņa pēc 2 gadiem jāizbeidz. Pēc likuma. Prokuratūra nesen jau tiesā izgāzās ar Girsa krimināllietu, kuru Tiesa attaisnoja. Prokuratūrai nav vajadzīga jauna izgāšanās tiesā. Notiesāt kādu pēc politiskas apsūdzības ir ļoti sarežģīti.
Def
D
Idiotisma augstākā pakāpe!!!! Tie pretekļi iestājas pret Satversmi un nav nozieguma sastāva?Laikam VDD tādi paši strādā. Tos maitas Ždanokas un Ko visus būtu jāizraida no valsts.Labākaja gadījumā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas