Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VDI: Desmit gadu laikā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir saglabājusies nemainīgi augsta

Desmit gadu laikā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir saglabājusies nemainīgi augsta, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) dati.

2022.gadā notika 243 smagi nelaimes gadījumi darbā un 29 letāli nelaimes gadījumi darbā, kamēr gadu iepriekš - attiecīgi 248 un 38. Gada laikā nav vērojami situācijas uzlabojumi - 2022.gadā VDI kopā reģistrējusi 2341 nelaimes gadījumu darbā, savukārt 2021.gadā - 2310 nelaimes gadījumus darbā.

2023.gada pirmajos deviņos mēnešos nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 14 nodarbinātie, bet 148 cilvēki šajā pašā laika periodā ir guvuši smagus miesas bojājumus. Būtiski uzlabojumi nav vērojami arī ilgākā laika posmā - pat desmit gadu periodā nelaimes gadījumu statistika darba vidē ir palikusi nemainīgi augsta.

Lai pievēstu darba devēju un darbinieku uzmanību darba aizsardzībai - īpaši nozarēs, kurās ir paaugstināts risks nelaimes gadījumiem darbā, nākamnedēļ notiks VDI sabiedrības informēšanas kampaņas "Esi drošs, ka darbs ir drošs!" atklāšanas konference.

Darba aizsardzības tēmas Latvijā ar gadiem ir būtiski evolucionējušas - sākotnēji uzmanība bija vērsta pamatā uz fizisku drošību darba vietā, tad sekoja ergonomikas risinājumu ieviešana (darba procesa un darba vides piemērošana cilvēka psihiskajām un fiziskajām iespējām). Šobrīd arvien aktuālākas kļūst darba vides būtiskās izmaiņas, kuras rada straujā informācijas tehnoloģiju attīstība, ieskaitot mākslīgo intelektu un robotizēto darbu, kā rezultātā dienaskārtībā ienāk darbinieku psihoemocionālās veselības tēma un spēja pielāgoties būtiskām pārmaiņām.

Tāpēc atklāšanas konferences dalībnieki diskutēs par to, ko un kā tieši darba vides kultūras un attieksmes maiņā iespējams panākt, ja darba aizsardzība tiek īstenota kā uzņēmuma vairāku struktūrvienību komandas darbs. Runāsim par uzņēmumu pozitīvās pieredzes piemēriem, kur, pateicoties komandas darbam, ir izdevies samazināt negadījumu skaitu darbā.

Vienmēr aktuāla tēma ir individuālie darba aizsardzības līdzekļi un darbinieku atrunas, tos nelietojot, jo "smagi, karsti, neērti, grūti". Pasākumā tiks diskutēts par to, ko varam mācīties no hokeja, lai mainītu attieksmi pret individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu, jo ikviens hokejists pirms iziešanas laukumā, lai sargātu savu veselību, vienmēr lietos individuālos aizsardzības līdzekļus.

Pasākumā piedalīsies Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks, VDI direktors Renārs Lūsis, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Lielpēteris, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Gita Oškāja, nelaimes gadījumā darbā cietušais Andis Perekrests, kampaņas vēstnesis - bijušais Latvijas hokeja izlases aizsargs Oļegs Sorokins.

Atklāšanas pasākums notiks 21.novembrī no plkst.13 līdz plkst.14.30 VEF kamerzālē "Spīdola" Ieriķu ielā 5A. Pasākuma tiešraide būs skatāma VDI "Facebook" kontā un "YouTube" kontā, kā arī portālā "Delfi.lv".

Savukārt no plkst.15 līdz plkst.16.40 VDI "Facebook" kontā un VDI "YouTube" kanālā būs iespējams vērot informatīvi izglītojošas prezentācijas darba aizsardzības speciālistiem "Komandā ir spēks!". Tajās tiks demonstrēti labās prakses piemēri, kā komandas darbs palīdz uzņēmumiem samazināt darbā notikušo nelaimes gadījumu skaitu.

Kampaņa "Esi drošs, ka darbs ir drošs 2023" plašākai sabiedrībai sāksies 27.novembrī ar reklāmas kampaņu par individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas nepieciešamību un atgādinājumu ievērot darba aizsardzības noteikumus. Plānoti ir arī "Darba drošības dienu" izbraukumi uz četru reģionu uzņēmumiem, vēršot 12 uzņēmuma darbinieku uzmanību uz darba aizsardzības prasību ievērošanu, lai saudzētu savu veselību, veicot darba pienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas