Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vecāki satraukušies, ka 9. klases absoventiem pārtrauc maksāt ģimenes pabalstu

Daudzi vecāki ir satraukti, ka viņu 9. klases absolventiem pārtraukta astoņu latu ģimenes valsts pabalsta izmaksa. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka par skolēniem, kuri jūnijā pabeiguši 9. klasi, no 1.jūlija ģimenes valsts pabalsta izmaksu pārtrauc, atgādina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine.

Kā zināms, ģimenes valsts pabalstu maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no gada vecuma līdz 15 gadu vecumam. Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecuma sasniegšanas dienai. Ja jaunietis nav stājies laulībā.

Ja skolēns rudenī tupina mācīties un septembrī uzsāk mācības 10.klasē, tad šī informācija ir Izglītības un zinātnes ministrijai. VSAA septembrī saņem elektronisku informāciju no IZM par bērniem, kas mācās vispārējās izglītības iestādē.

Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju, tad pabalstu turpina maksāt līdz 19 gadu vecuma sasniegšanas dienai. Arī šajā gadījumā IZM par mācību turpināšanu informēs VSAA.

Pabalsta izmaksu par bērniem, kuri turpina mācības, uzsāks no oktobra, izmaksājot pabalstu arī par vasaras mēnešiem no 1.jūlija līdz 30. septembrim.

Izņēmums ir tad, ja jaunietis uzsāks mācības profesionālās izglītības iestādē un saņems stipendiju. Tādā gadījumā septembrī jāiesniedz VSAA nodaļā izziņa no skolas, lai saņemtu pabalstu par jūliju un augustu. Par turpmāko periodu pabalsts netiks izmaksāts.

Par skolēniem, kuri pabeidz 8.,10. vai 11. klasi IZM sniedz informāciju par periodu līdz 31. augustam, līdz ar to pabalsta izmaksa turpinās arī par vasaras mēnešiem.

Pabalstu pēc 12. klases absolvēšanas neatkarīgi no jaunieša vecuma pārtrauc izmaksāt no1. jūlija, jo jaunietis vairs neturpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē.

To nosaka MK noteikumi Nr.1517 Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas