Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vēl nezina, vai balsos pa pastu

Līdz pašvaldību vēlēšanām 2017. gada 3. jūnijā palicis mazāk nekā gads. Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē nākamajā nedēļā deputāti plāno pieņemt grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz izmaiņas vēlēšanu kampaņas nosacījumos. Savukārt grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas dotu iespēju balsot arī pa pastu, visticamāk, konceptuāli pagūs atbalstīt tikai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) lūgs komisiju nākamnedēļ ar šo projektu iepazīties.

Tradicionāli visus grozījumus likumos, kas regulē vēlēšanu procesu, pieņem ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām. CVK jau bija iesniegusi komisijā grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, rosinot ieviest papildu balsošanas iespēju pa pastu. Priekšlikums sagatavots pēc tiesībsarga aicinājuma noteikt kārtību, kādā ieslodzījuma vietās esošas personas var īstenot savas tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Sākotnēji bija doma dot iespēju balsot pa pastu arī cilvēkiem, kuri uzturas sociālās aprūpes iestādēs vai vēl kādu citu iemeslu dēļ vēlēšanu dienā nevar būt pašvaldībā, kurā ir reģistrēti. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākums ierosināja sašaurināt šo iespēju un ļaut pa pastu balsot tikai tiem, kuri atrodas brīvības atņemšanas vietās, lūdzot CVK sagatavot precizētu redakciju un aprēķinus, cik tas izmaksās pašvaldībām.

Vietējās vēlēšanās var balsot tikai konkrētā iecirknī, kur pilsonis ir reģistrēts, – pašvaldībā, kurā ir viņa deklarētā dzīvesvieta vai nekustamais īpašums.

Pašvaldību vēlēšanās var balsot trīs dienas iepriekš, kā arī mainīt vēlēšanu iecirkni. Atskaites punkts balsstiesīgo pilsoņu iekļaušanai attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā būs 2017. gada 5. marts, informē CVK. Ja faktiskā un reģistrētā dzīvesvieta atšķiras, līdz 5. martam ir iespēja mainīt deklarētās dzīvesvietas adresi. Savukārt vēlētāji, kuri gribēs balsot pašvaldībā, kur viņiem pieder nekustamais īpašums, no nākamā gada 25. marta līdz 9. maijam varēs mainīt sākotnēji reģistrēto iecirkni. Kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām notiks no 2017. gada 14. līdz 24. aprīlim, priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies 3. februārī.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 10.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas