Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Velga Vītola: Made nebija agresīva

"Madei iepatikusies dzīve brīvībā, tas nu ir pilnīgi skaidrs," par 17 gadu veco lāceni, kura no Līgatnes dabas takām izmuka svētdienas vakarā, vēl otrdien pēcpusdienā, pāris stundas pirms dzīvnieka nošaušanas Dienai.lv teica zvērkope Velga Vītola. Trešdien ar viņu sazināties nav izdevies, bet lūk, ko Velga pastāstīja par Madi lācenes dzīves pēdējās stundās.

Pēc neveiksmīga mēģinājuma dienas pirmajā pusē pielabināt kādā privātmājā Līgatnes apkārtnē ieklīdušo Madi, otrdienas pēcpusdienā Velga atzina: situācija ir ļoti nepatīkama, stresaina un reizē arī bīstama. "Viens ir pilnīgi skaidrs – Madei ir iepatikusies dzīve brīvībā. To ļoti labi var redzēt. Viņa nav agresīva, vairs nejūt bailes, mierīgi uzēda, piecēlās un aizgāja mežā. Iepriekšējā bēgšanas reizē pērn augustā Made pati bija nobijusies un stresā. Viņa vispār bija tāda, kas, tā teikt, turējās cilvēkam pie rokas, viena pati nekur negāja. Taču tagad pilnībā izbauda brīvību – skrien, lēkšo un nebaidās nemaz," stāstīja Velga.

Bet tieši tāpēc, ka lācenei nav bailes, viņa ir ļoti bīstama svešiem cilvēkiem. "Ja lācis būtu gribējis uzbrukt, viņam bija iespēja to darīt. Viņa taču varēja uzbrukt man vai maniem kolēģiem, kad mēs viņu barojām, bet viņa to nemēģināja darīt," saka Velga. Viņa nedomā, ka iemesls Mades uzvedības pārmaiņām varēja būt pavasaris galvā: "Ja Made līdz šim būtu dzīvojusi viena pati, tad varbūt varētu tā domāt, bet viņa dzīvoja ar diviem lāču puikām, tāpēc pavasaris galvā tas noteikti nav".

Zvērkope atzina, ka lācene izbēgusi sev tīkamā, bet viņas meklētājiem pavisam nepiemērotā laikā. "Ja viņa būtu izbēgusi pirms mēneša, kad bija sniegs, mēs viņu ātri vien dabūtu atpakaļ. Taču tagad dabā viss mostas -  viss ir zaļš, plaukst un dīgst, un lācis, kas voljērā ir uzēdis pamatīgu tauku kārtu, tagad labprāt grauž pumpurus, saknītes un svaigos dzinumus,' stāsta Velga.

Mades meklēšanā iesaistījās tikai savējie, Līgatnes dabas parka darbinieki. Papildus pieaicināti vien mednieki – pēdu dzīšanas, nevis šaušanas nolūkos. Pēdu meklēšana apgrūtāja zaļās sūnas. "Aļņa vai brieža pēdu nav grūtības saskatīt, bet lāča mīksto ķepu uz sūnām nu nekādi nevar redzēt. Ja nu viņš iekāpj kādā peļķē vai dubļos, tad tur to pēdu vietām arī izdodas saskatīt," sūrojās zvērkope.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā Līgatnes dabas taku darbinieki bija atraduši lāceni Madi, viņa turpināja staigāt pa mežu un nekāda pielabināšana un ieēdināšana nelīdzēja lāceni nogādātu atpakaļ voljerā, tāpēc pēc pieaicināto speciālistu atzinuma, ka iemidzināšana nelīdzēs, jo viņas rīcība var radīt lielāku apdraudējumu apkārtējiem Līgatnes iedzīvotājiem, tika pieņemts lēmums Madi likvidēt, informēja Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis.

Tāpat jau ziņots, ka nošautās Mades ādu saglabās, lai veidotu izbāzeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas