Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vērienīgās 9.maija svinības prognozē mierīgas

Nav noslēpums, ka Krievija šogad 9. maijā 70. gadadienu kopš nacistiskās Vācijas armijas kapitulācijas vēlas svinēt ar milzu vērienu "no Maskavas līdz Berlīnei", bet Latvijas drošības iestādes ir tam gatavas - tās ir apzinājušas situāciju un to kontrolē. To pēc Nacionālās drošības komisijas sēdes uzsvēra komisijas priekšsēde Solvita Āboltiņa (Vienotība) un Saeimas Pieprasījuma komisijai apstiprināja arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa teica, ka 9. maijs šogad ir brīvdienā, kad cilvēki dodas uz laukiem, - individuālos incidentus nekad nevarot izslēgt, taču esot pārliecība, ka šie pasākumi paies mierīgi.

Gan Āboltiņa sarunā ar Dienu, gan Pētersone-Godmane komisijas sēdē norādīja, ka 9. maija pasākumi iecerēti ne tikai Rīgā, bet arī reģionos, tāpēc tiek runāts arī ar pašvaldībām, kurām pašām jālemj, vai atļaut tos rīkot. Krievijai esot svarīgi, lai šī diena plaši tiek atzīmēta ne tikai Krievijā, bet arī tajās valstīs, kurās dzīvo tās tautieši, Pieprasījuma komisijas sēdē sacīja Drošības policijas pārstāvis Ēriks Cinkus. Viņš minēja, ka iedzīvotāji tiekot aicināti piedalīties gājienā ar nosaukumu Nemirstīgo pulks, kas dosies no 1905. gada parka uz Uzvaras pieminekli Pārdaugavā. Kara dalībnieku radinieki esot mudināti tajā piedalīties, nesot bijušo cīnītāju fotogrāfijas.

Lai arī kara dalībnieku skaits samazinās, 9. maija nozīme sabiedrībā nemazinoties, jo "Krievija iegulda līdzekļus, lai šo datumu iedzīvinātu, piesātinot informācijas telpu", sacīja Drošības policijas pārstāvis Cinkus. Viņaprāt, Krievijas ārpolitikas mērķis ir, izmantojot maigo varu, veidot Krievijai vajadzīgu ģeopolitisko izpratni. Savukārt Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis pieļāva, ka runa vairs neesot tikai par maigo varu. Viņš arī minēja, ka no Krievijas budžeta tiekot finansētas sabiedriskās organizācijas.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 23.aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas