Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Veselības aprūpe iesprūst diskusijās

Obligātā veselības apdrošināšana šobrīd ir iestrēgusi diskusijās. Ņemot vērā lielo nozares pretestību un iebildumus, jaunais likumprojekts pirms 2. lasījuma tiks nodots izskatīšanai speciālai darba grupai, un tikai tad to atkārtoti skatīs Saeimas atbildīgajā komisijā. Lai gan komisijas deputāti pārsvarā likumprojektu konceptuāli atbalsta, tomēr jau tagad ir skaidrs, ka iepriekš noteiktie termiņi netiks ievēroti.

Jaunā sistēma varētu sākt darboties tikai no nākamā gada janvāra vai jūnija. Līdz ar to gala lēmuma pieņemšana par likumprojektu varētu pat tikt atstāta jaunajam Saeimas sasaukumam, trešdien raksta laikraksts Diena.

Veselības aprūpes finansēšanas likuma projekts ir ar 17 pantiem uz deviņām lapām, bet Saeimā uz otro lasījumu saņemto priekšlikumu skaits ir 81. Otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā gan netika tālāk par pirmo priekšlikumu, jo diskusijas dalībnieki runāja tikai par likumprojekta būtību. Rezultātā priekšlikumu izskatīšanu komisijas deputāti nolēma uzticēt speciālai darba grupai, kurā darbotos arī nozares pārstāvji, un šī jautājuma skatīšana komisijā uz nenoteiktu laiku tika atlikta. Kā Dienai paskaidroja komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība), darba grupa uzklausīs visus cilvēkus un viņu iebildumus, kā arī analizēs Lietuvas un Igaunijas pieredzi, kur darbojas līdzīga sistēma. Tomēr konkrēts uzdevums un termiņi darba grupai vēl nav noteikti. Tas tiks darīts, kad būs redzams, kādi cilvēki šajā grupā darbosies. Savukārt aprīļa beigās vai maijā varētu tikt rīkota konference, lai uzklausītu kaimiņvalstu pieredzi, pastāstīja Reirs. Viens gan ir skaidrs - darba grupas iesaiste kavēs noteiktos termiņus. Obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu bija plānots ieviest līdz 2014. gada 1. jūlijam, bet, pēc Reira domām, to nebūs iespējams izdarīt ātrāk par 2015. gada sākumu vai pat jūliju. Tomēr pašu likumprojektu viņš vēlas pieņemt vēl šīs Saeimas laikā.

Tieši skarbie nozares iebildumi ir pamats komisijas pieņemtajam lēmumam veidot speciālu darba grupu. Tai gan darba būs daudz, jo šobrīd likumprojekts tiek dēvēts par brāķi. 

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Veselības aprūpe iesprūst diskusijās trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas