Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Vēstnieks: ASV kravām nepārtraukti tiek vērtēti visi ceļi

Par ASV kravu plūsmas pārtraukšanu caur Latviju netiek domāts, taču nepārtraukti tiek vērtēti visi iespējamie maršruti un apsvērtas arī jaunu ceļu iespējas. To, piektdien oficiālā vizītē apmeklējot VAS Latvijas dzelzceļš (LDz), portālam Diena.lv norādīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala. Savukārt LDz vadītājs Uģis Magonis Lietuvas medijos izskanējušo informāciju par NATO kravu plūsmas pārtraukšanu caur Latviju nodēvēja par "vājākā cīnītāja sindromu".

Tikšanās laikā LDz vadība ar ASV delegāciju pārrunāja arī jautājumu par NATO kravu plūsmu, izmantojot Latviju kā daļu no pārvadājumu Ziemeļu sadales tīkla. M.Pekala žurnālistiem pilnībā noliedza Lietuvas medijos izskanējušo informāciju, ka ASV kravu plūsma caur Latviju varētu tikt pārtraukta.

"ASV bruņotie spēki kā loģistikas centrus neizmanto tikai Baltijas valstis. Mēs pašlaik meklējam veidus kā no Afganistānas izvest militārās kravas, tāpēc tiek izmantoti visi iespējamie ceļi. Ir ceļš caur Pakistānu, caur Dienvidkaukāzu, ir ceļš uz austrumiem, caur Vladivostoku Krievijā, un tad ir arī Ziemeļu sadales tīkls – Baltijas valstis," skaidroja M.Pekala.

Tomēr vēstnieks atzina, ka pastāvīgi tiek izvērtēti visi esošie pārvadājumu maršruti un tiek apsvērtas arī arvien jaunas iespējas.

"Vispirms mums jāsaprot, ka no Afganistānas tiks izvests milzīgs kravu apjoms," uzsvēra M.Pekala, norādot, ka pārvadājumu maršrutu izvēlē ASV ņem vērā gan to drošību un prognozējamību, gan procesa caurspīdīgumu no visām iesaistītajām pusēm. Tāpat viņš neslēpa, ka viens no galvenajiem izvēles faktoriem ir arī izmaksas un ekonomiskais izdevīgums.

Vēstnieks arī norādīja – kaut pašlaik šos transporta tīklus, tai skaitā Latviju, izmanto galvenokārt materiālu nogādāšanai uz un no Afganistānas, ASV izveidoto sadarbību plāno attīstīt ilgtermiņā.

Savukārt Latvijas dzelzceļš vadītājs Uģis Magonis portālam Diena.lv Lietuvas medijos izskanējušo informāciju par NATO kravu plūsmas pārtraukšanu, izmantojot Latvijas sliežu ceļus, nodēvēja par "vājākā cīnītāja sindromu".

"Tas ir tā kā bokseriem. Pretendents uz titulu parasti pirms cīņas iet un saka, ka čempionu saraus gabalos. Šāda dezinformācija kalpo tikai savai pašapziņai," klāstīja U.Magonis.

LDz vadītājs vienlaikus gan piebilda, ka Latvijas mērogā šis projekts ir samērā mazs. Ja arī kravas tiktu zaudētas, tas nenozīmētu neko ārkārtēju. Tomēr pašlaik joprojām Latvija ir līderis NATO kravu pārvadājumos Baltijas valstu vidū. "Pēc apjomiem mēs tik un tā esam čempioni," uzsvēra U.Magonis.

Vizītes laikā ASV delegācija iepazinās arī ar uzņēmuma jaunajiem investīciju projektiem un apmeklēja Latvijas dzelzceļa apsardzes jauno operatīvās vadības centru.

Jau vēstīts, ka Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls Lrt.lt iepriekš vēstīja, ka visas NATO sauszemes kravas, kas uz Afganistānu līdz šim vestas caur Rīgu, turpmāk ceļos caur Klaipēdu. Satiksmes ministrija gan šādu informāciju noliedza, uzsverot, ka kravu pārvadājumi caur Latviju turpinās.

Papildināts ar fotogaleriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas