Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vēstnieks: ASV uzņēmumi apņēmīgi Latvijā jau tuvā nākotnē eksportēt gāzi

ASV gatava jau no nākamā gada eksportēt sašķidrināto dabasgāzi uz Eiropu un citviet pasaulē, un spētu nodrošināt pat divreiz lielāku apjomu nekā Eiropā patērē, ceturtdienas rītā intervijā LNT raidījumā 900 sekundes sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

"Mums ir septiņas licences eksportam, spējam eksportēt apmēram 100 miljardus kubikmetru gāzes. Tas ir divtik daudz, kā Eiropa iztērē gada laikā. Mūsu uzņēmumiem ir brīvi paši vienoties par nosacījumiem," teica ASV vēstnieks Latvijā.

Viņš uzsvēra - Baltijas valstis jau gadiem domājušas, kā palielināt enerģētisko neatkarību no Krievijas. Iespēja par sašķidrinātās dabasgāzes ieguvi no citiem avotiem pasaules notikumu kontekstā ievērojami pieaugusi. Ir doma par jauniem sašķidrinātās gāzes termināļiem Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kā arī jauniem cauruļvadiem un iespējamu piegādi no ASV, raksturoja Pekala.

No ASV eksportējamās gāzes cenas dažādās valstīs visā pasaulē būs atšķirīgas - tas atkarīgs no sarunām par līgumiem ar ASV kompānijām. Vairāki uzņēmumi ASV esot ieinteresēti eksportēt gāzi uz Baltiju. Pekala gan atturējās nosaukt sarunās iesaistīto uzņēmumu vārdus un citas komerciālas detaļas, jo uzņēmumi savstarpēji spēcīgi konkurē. Taču Latvija ir apņēmusies nodrošināt infrastruktūru gāzes nodrošināšanai, tiks pārrunāti arī pārējie nosacījumi.

"Ir ļoti patīkami redzēt, ka mēs spēsim stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību," rezumēja Pekala.

Jau vēstīts - premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) iepriekš izteikusies, ka ASV privāto kompāniju cenu piedāvājums ir vismaz salīdzināms ar Krievijas gāzes izmaksām, tāpēc vismaz jānoskaidro, vai Latvijā ir iespējams importēt ASV gāzi.

Straujuma vizītē ASV ir tikusies ar privātām ASV kompānijām, kas ir ieinteresētas iespējamām piegādēm Latvijas reģionā. To piedāvātās gāzes cenas, ieskaitot piegādi līdz Latvijai, bijušas vismaz salīdzināmas ar Krievijas gāzes cenām. Tiesa, tas aprēķināts, neieskaitot infrastruktūras izbūvi.

Meklējot risinājumus Latvijas enerģētiskās neatkarības uzlabošanai, parādās dažādi iespējami risinājumi - gāzes vada izbūve uz Baltiju no Polijas, sašķidrinātās gāzes termināļu izbūve Somijā, Klaipēdā vai Latvijā, pauda Straujuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas