Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vētra nopūš ornitologu novēroto ērgļu ligzdu

Mazā ērgļa mazulis tupēja klajā laukumiņā, līdzās mētājās tas, kas palicis no viņa mājām — ligzdas zari, bet visapkārt postaža — atliekas no varenā meža — nolauzti koku un krūmi. Stāvus bija palikušas vien dažas rokas resnuma eglītes un nolauztu koku stumbeņi divu trīs metru augstumā. Vētrā lūstot ligzdas kokam, mazulis ar visu ligzdu bija nokritis zemē.

Šāda aina mazo ērgļu pētniekam Uģim Bergmanim atklājās trešdien, kad viņš šajā vietā Mētrienas pagastā ieradās, lai uzzinātu, kas noticis ar līdzās esošajā kokā uzstādīto videokameru. Tā līdz pat pagājušās pirmdienas spēcīgajai vētrai bija fiksējusi šīs mazā ērgļa ģimenes dzīves ainas projektā, ko veic Teiču dabas rezervāta administrācija.

Spēcīgā vētra Madonas rajonā bez ligzdas atstāja vismaz trīs mazā ērgļa mazuļus, taču vienā gadījumā mazulis tika pie jaunas mājvietas.

Pirmdien pēcpusdienā spēcīgā vētra plosījās vairākos Latvijas rajonos, arī Madonas rajona Mētrienas pagastā, lielās platībās izgāžot mežaudzes. Diena jau rakstīja, ka jūnija sākumā blakus kokā rezervāta administrācijas pētījumu daļa uzstādīja videokameru, lai iegūtu detalizētu informāciju par mazā ērgļa barību Latvijā, pētītu, kādu ietekmi uz šo sugu atstāj lauksaimniecības zemju intensīva apsaimniekošana, un plānotu pasākumus sugas aizsardzībai.

Šis gadījums ornitologiem sniedzis jaunu informāciju — neraugoties pat uz tik krasu likteņa pavērsienu kā dzīves vietas pilnīgu izpostīšanu, mazā ērgļa vecāki mazuli nepamet un turpina to barot arī, kad ligzdas vairs nav. "Tas ir unikāls gadījums — vecajiem putniem piesaiste mazulim, kas jau ir salīdzinoši liels, ir tik izteikta, ka viņi piecieš jebkurus apstākļus," saka U.Bergmanis. Ar šābrīža aktuālākajiem notikumiem mazuļa dzīvē atkal var iepazīties interneta mājaslapā www.pomarina.lv tiešraidē.

Tika pie jaunas ligzdas


"Pirmdien pēc vētras pazuda videokameras signāls, jo Mētriena, Murmastiene un Barkava palika bez elektrības. Trešdien sakari jau bija atjaunoti, bet kamera joprojām nedarbojās, braucām skatīties," saka U.Bergmanis, rezervāta administrācijas pētījumu daļas vadītājs. Pirmie šajā vietā ieradušies interneta speciālisti no Madonas, viņi arī ieraudzījuši mazuli. Pēc 20 minūtēm ieradies U.Bergmanis. "Tur izskatījās tā, it kā bumba būtu nomesta," viņš atceras. Kad mazulis turpat zem nolauztā ligzdas koka tika atrasts, U.Bergmanis atklāja, ka tas ir vesels. "Protams, viņš aizstāvējās, kad ņēmu rokās. Cirta gan ar knābi, gan kājām," pasmaida U.Bergmanis. Mazuļa žirgtais izskats liecinājis, ka vecāki to bija barojuši arī pēc ligzdas nokrišanas zemē.

Pētnieks ar palīgiem turpmākās stundas veltīja, lai radītu mazulim jaunas mājas. Taču vispirms, rūpējoties par mazuļa vēderu, U.Bergmanis bija tam mēģinājis iemānīt nelaiķi cielavu, ko turpceļā nejauši bija notriecis ar mašīnu. Uz blakus esošā trīs metrus augstā koka stumbeņa ērglim tika izveidota jauna — mākslīga ligzda. "No egļu zariem uzpinām divus vainagus, vienu lielāku, otru mazāku, ar stieplēm sastiprinājām kopā," jaunās mītnes arhitektūru izklāsta U.Bergmanis. Jakā viņš savācis atliekas no vecās ligzdas, kuras iebēris jaunās ligzdas bedrītē, un mītni apklājis ar svaigiem egļu zariem. Mazā ērgļa cālis tika ietupināts ligzdā. U.Bergmanis tam sagādāja cienastu — pirms dažām dienām nomedītas mežacūkas iekšējos orgānus un mēli. Taču lielākais prieks — 40 minūtes pēc tam, kad cilvēki bija pametuši mežu, no jauna uzstādītā videokamera fiksēja, kā ērglēna tēvs mazulim ligzdā piedāvā vardi.

Ar mazuli arī turpmāk viss būs labi, pārliecināts U.Bergmanis. Viņš nākamajās dienās videoarhīvā redzējis, ka vecāki mazuli jaunajā ligzdā apgādā ar barību. Mazulis šobrīd ir nepilnu pusotru mēnesi vecs, tas nomainījis balto pūku tērpu pret brūnu spalvu kostīmu. Ērglēna vecāki uzlabojuši U.Bergmaņa veidotās ligzdas dizainu — ligzdu izpušķojuši ar svaigiem oša zariem. Tas darīts, lai mazuļa mītne būtu tīra un tajā nesmirdētu dzīvās barības atliekas.

Drīzumā U.Bergmanis novērtēs, kādu kaitējumu vētra nodarījusi citām mazā ērgļa ligzdām. Jau zināms, ka no divām ligzdām vētra mazuļus izpūtusi laukā. Pētniekiem neizdevās putnēnus atrast.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas