Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

VI: Naujenes pagastā vilciena avārijā noplūdušo vielu raksturo neliela bīstamība

Veselības inspekcija ir izvērtējusi Valsts Vides dienesta iesniegto tehniskā šķīdinātāja R1 drošības datu lapu un secinājusi, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā vilciena avārijas rezultātā vidē noplūdušo tehnisko šķīdinātāju R1 kopumā raksturo neliela bīstamība, portālu Diena.lv informēja Veselības inspekcijas pārstāve Dagnija Būmane.

Veselības ministrija skaidroja, ka R1 sastāv no ne mazāk kā 95% naftas pārstrādes procesā iegūtiem ogļūdeņražiem un līdz 5% izobutilspirta. Kaitīgākā R1 sastāvā uzrādītā viela ir izobutilspirts, bet tā saturs maisījumā ir neliels.

Inspekcijas pārstāve norādīja, ka vides avārijas gadījumā lielā koncentrācijā ķīmiskajam maisījumam var būt akūta toksiska iedarbība, kas izpaužas kā reibonis, slikta dūša, elpceļu un gļotādu kairinājums un vistiešāk skar personas, kas uzturējušās notikuma vietā. Līdzīgi kairinājuma simptomi var attīstīties šīs vielas ilgstoši ieelpojot paaugstinātās koncentrācijās, tāpat R1 ilgstošā saskarē ar ādu var radīt ādas bojājumus - dermatītu un ekzēmu.

Lai gan atbilstoši Eiropas Savienībā pieņemtajai bīstamības klasifikācijai ķīmiskā maisījuma sastāvā potenciāli ietilpstošie aromātiskie ogļūdeņraži var izraisīt vēzi, tomēr R1 kaitīgie aromātiskie ogļūdeņraži ir nelielā piemaisījumu veidā. Jāatzīmē, ka veselībai kaitīga iedarbība parasti rodas tikai ilgstošā saskarē ar vielu ilgākā laika posmā.

Lai novērtētu reālo, pēc avārijas radušos ietekmi uz cilvēku veselību, nepieciešami ķīmiskā maisījuma kopumā un to galveno kaitīgo komponentu - izobutilspirta un aromātisko ogļūdeņražu - koncentrācijas mērījumi vidē, kuru rezultāti iespējami ātrākā laikā tiks izvērtēti pēc datu saņemšanas no Valsts vides dienesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas