Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vienoto tarifu ieviešana reģionālajos autobusos ienes izmaiņas biļešu cenās

Līdz šā gada beigām plānots visā valstī ieviest vienotus tarifus braukšanai reģionālo vietējo autobusu maršrutos. Šī procesa rezultātā pasažieriem jārēķinās ar izmaiņām autobusu biļešu cenās. Ir maršruti, kur izmaiņas ir niecīgas, atsevišķos maršrutos būs biļešu cenu pazemināšanās, dažos virzienos gan nāksies maksāt dārgāk. Vislielākās izmaiņas būs pasažieriem Pierīgas autobusu maršrutos, kur cena varētu pieaugt pat par 15%.

Saskaņā ar Autotransporta direkcijas (ATD) informāciju pašlaik reģionālo maršrutu autobusu pārvadājumos ir 24 dažādi tarifi un dažādi biļešu cenu noteikšanas principi, kas atšķiras ne tikai dažādiem pārvadātājiem, bet arī vienam pārvadātājam dažādos reģionos, un pašlaik biļešu cenu atšķirības par vienāda garuma maršrutu dažādās valsts vietās var sasniegt pat 0,40 eiro.

Lai veicinātu iedzīvotāju pārvietošanos ar sabiedrisko transportu, mērojot tālākas distances, plānots, ka tarifu vienādošanas rezultātā brauciena maksa pēc 33. brauciena kilometra samazināsies, un šis samazinājums var būt pat vairāk nekā viens eiro.

Vienotie tarifi tiks noteikti pēc vienādiem principiem - maksa par brauciena pirmajiem septiņiem kilometriem būs no 0,40 eiro apdzīvotās vietās ārpus reģionālas nozīmes centriem līdz 0,80 eiro Rīgā. Attālumam no septiņiem līdz 33 kilometriem maksa par kilometru būs vienāda visā valstī - 0,0569 eiro, vienāda būs arī maksa par braucienu pēc 33. kilometra un tiks aprēķināta pēc formulas - 0,71 eiro plus 0,0356 eiro par katru nobraukto kilometru.

Kā galveno ieguvumu no vienādotajiem tarifiem ATD pārstāve Zane Plone min to, ka zudīs nevienlīdzība pasažieru vidū, kāda pastāvēja līdz šim, kad pasažieriem nācās par vienāda garuma maršrutiem maksāt atšķirīgu maksu dažādos reģionos. Jāuzsver, ka tarifu vienādošana ir nozīmīgs solis tajā virzienā, lai ieviestu abonementa biļetes autobusos, kā arī vienotas vilcienu un autobusu biļetes. "Visā valstī vienādojot reģionālo vietējo autobusu tarifus, varēs ieviest abonementu biļetes, kas būs īpaši izdevīgi pasažieriem, kuri ikdienā pārvietojas ar autobusu, jo, pirmkārt, regulārie pasažieri, iegādājoties abonementa biļetes, varēs saņemt atlaides, otrkārt, pasažieriem nevajadzēs katru dienu nēsāt līdzi skaidru naudu, lai varētu iegādāties biļeti autobusā, vai doties līdz autoostas kasei. Līdz ar tarifu vienādošanu būs iespējama arī vienotas biļetes izveide, kas paredzēta braucienam gan ar autobusu, gan vilcienu. Drīzumā plānota ATD tikšanās ar uzņēmumu Pasažieru vilciens, lai pārrunātu šādas biļetes ieviešanu," stāsta Plone.

Jaunie vienotie tarifi jau no 1. septembra stājušies spēkā Bauskas, Tukuma un Aknīstes novadā. Bauskas teritorijā, kur pasažieru pārvadājumus nodrošina SIA Aips, maksa par pirmajiem brauciena kilometriem pieaugusi par pieciem centiem, savukārt pārējā novada teritorijā minimālā braukšanas maksa palikusi nemainīga. Tāpat biļetes cena nemainās, mērojot attālumu no septiņiem līdz 33 kilometriem, bet, braucot garākas distances, maksa par braucienu samazinās. Tukuma novadā maksa par pirmajiem brauciena kilometriem un maksa par braucienu no septiņiem līdz 33 kilometriem palikusi nemainīga, bet garākos posmos samazinājusies. Arī Aknīstes novadā minimālā braukšanas maksa nemainās, bet garākiem attālumiem biļetes cena nedaudz pieaugusi.

SIA Aips valdes loceklis Uldis Kolužs stāsta, ka viņa pārstāvētais pasažieru pārvadājumu uzņēmums ar jauno kārtību ir visnotaļ apmierināts. "Bauskas novadā izmaiņas ir ļoti minimālas. Lielākais pieaugums ir pieci centi attālumam līdz desmit kilometriem. Attālumam virs 33 kilometriem būs samazinājums par 25 centiem. Tā ka pasažieriem izmaiņas ir izdevīgas," ir pārliecināts Kolužs.

Tajā pašā laikā viņš norāda, ka ik gadu vērojama pasažieru skaita samazināšanās, arī šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, bijis pasažieru kritums par 4%. Kolužs to skaidro ar iedzīvotāju aizbraukšanu no laukiem, kā arī ar mazo skolu slēgšanu. "Mana pieredze liecina - ja tiek slēgta vietējā skola, pasažieru skaits autobusos nevis palielinās, lai nokļūtu uz citu skolu, bet ģimenes izvēlas mainīt dzīvesvietu," stāsta SIA Aips valdes loceklis.

Visu žurnālistes Rūtas Kesneres rakstu Dažiem dārgāk, citiem lētāk lasiet trešdienas, 9.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas