Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Vietējā varā spēcīgākā ZZS

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un tās dalīborganizācijas Latvijas Zemnieku savienība (LZS) un Latvijas Zaļā partija (LZP) pēc mēru vēlēšanām ietekmi vietējā varā vēl vairāk palielināja. Taču, uzsverot šo rezultātu – kopā 44 pašvaldību vadītāji no 118 priekšsēžiem –, ir jānorāda, ka vairākās vietās ZZS veidojošās partijas cīnījās viena pret otru, bet citur ZZS varu ieguva sadarbībā ar Saskaņu vai izveidoja vairākumu nevis ar partijām, kas bija ieguvušas lielāko atbalstu, bet gan izšķiroties par sadrumstalotu koalīciju.

"Pašvaldībās galvenais ir – nevis kurš kuru partiju pārstāv, bet gan – var vai nevar viens otru paciest," Dienai skaidroja ZZS līderis Augusts Brigmanis. Viņaprāt, ietekme vietējā varā būtu vēl lielāka, ja LZS un LZP spētu atrast kopīgu valodu tādās pašvaldībās kā, piemēram, Jēkabpils novads un Ozolnieku novads. Abās vietās mēra amatu ieguva cita spēka pārstāvis ar LZP atbalstu, atstājot zemsaviešus opozīcijā. Arī Kandavas novadā Latvijas Zemnieku savienībai vadību atņēma zaļie, vienojoties ar citiem spēkiem, – šo pašvaldību tagad vadīs Inga Priede. Ķeguma novadā varu no LZP pārņēma LZS. Brigmanis uzskata, ka pretrunas pašvaldībās, kurās LZS un LZP gāja katra ar savu sarakstu, jau bijušas iekodētas pirms vēlēšanām. Viņš varot tikai atkārtot jau teikto – ja nevar sastrādāties pašvaldībās, šādiem cilvēkiem nebūs vietas ZZS kandidātu sarakstā Saeimas vēlēšanās.

Pārējie politiskie spēki pašvaldību vadībā ietekmes ziņā no ZZS tālu atpaliek. Nākamā veiksmīgākā ir Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kurai ir 15 priekšsēdētāju, tai seko Vienotība ar 11 mēriem, un 10 pašvaldību vadītāju ir Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kura savu svaru vietējā varā ir jūtami palielinājusi arī deputātu skaita ziņā. NA visur saglabājusi līdzšinējo vadību, bet tās pārstāvji pirmo reizi vadīs arī Ogres novadu un Aizputes novadu, kurā šāda iespēja radās, apvienojot LZS un NA komandu. Šis ir viens no piemēriem, kad partijas nosaukumam bijusi visai sekundāra nozīme. 

Saskaņai tāpat kā iepriekš ir četri pašvaldību vadītāji, taču savu spēku tā ir pieaudzējusi. Pazaudējusi vadību Zilupes novadā, kura priekšsēdis Oļegs Agafonovs pārgāja uz Latgales partiju, Saskaņa izcīnīja Daugavpils mēra krēslu un iekļuva koalīcijā vairākās lielajās pašvaldībās, piemēram, Ludzas un Ogres novadā, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā. Vienā – Olaines novadā – pie varas ir LSDSP. Apkopojot informāciju par partiju ietekmi vietējā varā, Diena ņēma vērā arī to, ka vairāki partiju biedri startēja no vēlētāju apvienībām, taču ap 20 pašvaldību vadītāju šo iespēju izmantoja, nebūdami nevienā partijā. Vēl 12 mēru pārstāv reģionālās partijas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.jūlija, numurā!

Top komentāri

ZSS + Saskaņa izsaka diezgan daudz!
Z
ZSS sabloķēšanās ar Saskaņu Jūrmalā ļaus ZZS brigādei turpināt shēmot un izlaupīt Jūrmalu.
sick shit
s
Šī oligarhu un sovoku partija ir populārākā gan pašvaldībās, gan saeimā. Ja tautai tāda patīk, tad kāds gan būtu tautas vēlēts prezidents?
Pašvaldības ir izšķērdība un korupc
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas