Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Viņķele: Nav skaidrs, vai pensiju indeksācijai būs nauda arī nākamgad

Būtiski nepasliktinot sociālā budžeta situāciju, pensijas droši var noindeksēt par oktobri, novembri, decembri. Taču nav skaidrs, vai pensiju indeksācijai būs nauda arī nākamgad. Šādu viedokli intervijā Dienai pauž Saeimas deputāte, Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele."Indeksējot pensijas, problēma ir tā, ka palielinās aprēķina bāze. Nākamgad būs jāindeksē jau lielākās pensijas. (..) Man lielākās bažas ir, vai mums pensiju indeksācijai būs nauda arī turpmāk. Noindeksēt pensijas uz trim mēnešiem būtu ļoti slikts precedents," saka I.Viņķele.

I.Viņķele uzsver, ka pensiju indeksācijas jautājums jau vairākkārt bijis iekļauts Saeimas darba kārtībā, taču nekādus konkrētus aprēķinus Labklājības ministrija joprojām nav piedāvājusi.

Viņa skaidro, ka minēti vairāki iespējamie varianti indeksācijas jautājumā: "Barčas kundze - domāju, ka viņa arī ir šī priekšlikuma idejiskā autore, - prezentējot priekšlikumu par pensiju indeksāciju Saeimas sēdē, minēja, ka būtu indeksējamas pensijas līdz 165 latiem un fiskālā ietekme šogad būtu 11 miljoni latu. Labklājības ministrijas ierēdņi divas dienas vēlāk sauca skaitļus - 5 miljoni šogad, 33 miljoni latu nākamgad. Savukārt Jurševskas kundze Koalīcijas padomē runāja par pensiju indeksāciju līdz 135 latiem, saucot skaitļus - ap 4 miljoni šogad un ap 20 miljoni nākamgad. Līdz ar to mēs nezinām, ne cik naudas ZZS priekšlikums prasīs, ne uz cik cilvēkiem tas attieksies."

"Tāpat ir jautājums - vai ir jāindeksē, izejot no viena gada inflācijas rādītājiem. Māstrihtas kritērijā inflācijas rādītājus tomēr skata divu gadu periodā. Ja mēs inflācijas robežas pensiju indeksācijai paņemam platākas, tas amortizē riskus. Tomēr ir atklāti jādiskutē, ko mēs nākamgad darām ar piemaksām pie pensijām. Lai gan mūsu kolēģija valdībā saka, ka tās ir divas dažādas lietas, es tam nepiekrītu. Likumā par valsts pensijām ir skaidri un gaiši pateikts, ka 70 santīmu piemaksa par katru darba stāža gadu līdz 1995.gadam šādā apjomā ir spēkā līdz šā gada 31.decembrim. Jautājums - kas notiek pēc tam? Vai saglabājam piemaksu 70 santīmu apjomā? Palielinām? Samazinām? Varbūt ievēršam diferenci, lielākām pensijām šo piemaksu nemaksājot. Tā arī bija sākotnējā iecere pensiju koncepcijā, ka tās saņem cilvēki, kuriem ir liels darba stāžs padomju laikā, bet nav bijusi iespēja uzkrāt sociālo iemaksu kapitālu, kādēļ viņi saņem mazas pensijas. Diemžēl vienā brīdī roka bija pasprukusi vaļā un piemaksas tika attiecinātas uz pilnīgi visiem pensionāriem, arī lielo un ļoti lielo pensiju saņēmējiem," saka I.Viņķele.

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas