Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vīrieti apsūdz par aizskarošu komentāru internetā pret leģionāriem un latviešiem

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu pret kādu vīrieti par aizskarošu un rupju komentāru internetā pret latviešiem un bijušajiem leģionāriem, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Saskaņā ar apsūdzību, 2018.gada oktobra beigās vīrietis no savas dzīvesvietas interneta portālā mixnews.lv pie raksta krievu valodā Tiesa skatīs nacionālā naida kurināšanā apsūdzētā Girsa lietu ievietoja "komentāru, kas izteikts aizskarošā un rupjā formā pret latviešiem un latviešu leģionāriem".

Apsūdzība uzskata, ka vīrieša izteikumi pārkāpa pieļaujamās vārda brīvības robežas, nosaucot latviešus par fašistiem un paužot netiešu aicinājumu uz vardarbību pret bijušajiem leģionāriem. Apsūdzības ieskatā, komentāri bija vērsti uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu.

Krimināllikums par minēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai, kura to skatīs 2020.gada 28.aprīlī plkst.12.

Latviešu leģionāri ir Latvijas iedzīvotāji, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa sabiedrības uzskata, ka šie cilvēki cerēja cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bija fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

Jau ziņots, ka savulaik nacionālā naida kurināšanā bija apsūdzēts kādreiz pastāvējušās organizācijas Russkaja zarya līderis Illarions Girss, taču tiesa viņu attaisnoja. Šogad augustā Augstākā tiesa (AT) atteica ierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā, kurā bija apsūdzēts Girss. Kasācijas sūdzību par attaisnojošu spriedumu bija iesniegusi prokuratūra.

Girsa krimināllieta bija saistīta ar 2014.gada novembrī tīmekļa vietnē illarion.lv publicēto rakstu. 2014.gadā Valsts drošības dienests norādīja, ka pret Girsu kriminālprocess sākts par internetā ievietotu publikāciju, kurā viņš cita starpā publiski noliedzis Latvijas okupācijas faktu un ierakstījis teikumus, kas, iespējams, norāda uz valsts simbola zaimošanu. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka enerģiskie centieni vācu nacistu piespiedu kārtā mobilizētos latviešu leģionārus pataisīt par varoņiem izraisa pret-reakciju CCCP propagandas apstulbinātajos prātos, kuri nespēj un nespēj pat atšķirt jēdzienu "fašisms"no jēdziena "nacisms".
Pareizaissecinājums
P
Vienīgā iespēja viest skaidrību leģionāru jautājumā ir... piedabūt Vāciju skaidri apliecināt, ka nacistu okupēto zemju iedzīvotāji leģionā tika iesaistīti piespiedu kārtā. Kamēr šis nebūs, diskusijas par leģionāru tēmu nepārsniegs tirgus sievu sakliegšanās līmeni.
Irlielāmērāticams
I
ka jēdziens "naida kurināšana" ir viens no lielākajiem iespējamiem absurdiem. Ugunsgrēks(naida) taču sākas no sīka "naida sērkociņa"! Jūs maz apjēdzat, ka reāli ir jāliek cietumā pusi valsts, kā minimums!!!!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas