Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Visvairāk nāves gadījumu darbā - transporta un būvniecības nozarē

Šā gada 11 mēnešos Latvijā darbavietās nelaimes gadījumos bojā gājuši 52 darbinieki. Salīdzinājumam Lietuvā - nelaimes gadījumos darbavietās bojā gājuši 54 cilvēki, bet tur ir lielākais strādājošo skaits nekā Latvijā, savukārt Igaunijā - 20, ceturtdien, 4.decembrī, vēsta laikraksts Diena.Visās trīs minētajās valstīs visvairāk letālo nelaimes gadījumu notikuši transporta un būvniecības nozarē.

Transporta nozarē notikušie nelaimes gadījumi pārsvarā bijuši ceļu satiksmes negadījumi (CSN).Vainīgi ir arī darbiniekiNo 52 letālajiem gadījumiem darbavietās līdz šim Valsts darba inspekcija (VDI) ir izmeklējusi 24 gadījumus. Izmeklēšanā noskaidrots, ka 27% gadījumu vainīgi bijuši paši darba ņēmēji, kuri pārkāpuši darba aizsardzības normas, 30% gadījumu pie vainas bijusi slikta darba organizācija, 18% nelaimes gadījumu bija CSN, bijuši arī trīs vardarbības gadījumi (piemēram, saistībā ar laupīšanu) un trīs gadījumi, kad bijuši neapmierinoši darba apstākļi.Daži no plašu sabiedrības uzmanību ieguvušajiem šā gada letālajiem nelaimes gadījumiem darbā bija Talsos, kur bojā gāja uzņēmuma Talsu spriegums darbinieks, un Mārupē, kur bojā gāja divi biogāzes uzņēmuma darbinieki. Pašlaik par abiem nelaimes gadījumiem vēl notiek izmeklēšana.Kopējo situāciju darba aizsardzībā Latvijas uzņēmumos VDI Darba aizsardzības nodaļas vecākā eksperte Agnija Murāne vērtē kā viduvēju un pēdējo pāris gadu griezumā nemainīgu - bez uzlabojumiem un pasliktināšanās. Jāpiebilst, ka situācija ir atšķirīga dažādās nozarēs un uzņēmumos. "Darba aizsardzības jomā ir vērojamas divas galējības - vai nu darba devējs pilnībā ievēro visas prasības, vai šim jautājumam vispār nepievērš uzmanību. Vissliktākā situācija ir uzņēmumos, kuri strādā "pelēkajā ekonomikā", darbiniekus nodarbinot nelegāli. Jāuzsver, ka apdrošināšanas pabalstu par nelaimes gadījumiem darbavietās var saņemt tikai tie darbinieki, par kuriem maksāti nodokļi," uzsver Murāne.Jēkabpils celtniecības uzņēmuma PMK būvdarbu vadītājs un darba aizsardzības speciālists Arnis Putniņš, lūgts vērtēt situāciju darba aizsardzībā celtniecības nozarē, apgalvo, ka 80% nelaimes gadījumu ir vainojami paši darbinieki. "Manā praksē ir gana daudz gadījumu, kad strādnieki vienkārši nelieto tiem izsniegtos individuālos darba drošības un aizsardzības līdzekļus, piemēram, ķiveri. Es gan regulāri to kontrolēju uz vietas būvlaukumos, taču visiem klāt stāvēt nevar,"  stāsta Putniņš.Likumsakarīgi, ka Putniņa teiktajam, ka 80% nelaimes gadījumu vainojami paši darbinieki, nepiekrīt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba aizsardzības eksperts Ziedonis Antapsons, kurš uzsver, ka galvenā atbildība par darba aizsardzību gulstas uz darba devēja pleciem. "Es neapgalvoju, ka nav gadījumu, kad paši darbinieki kaut ko pārkāpj, tajā pašā laikā darba devēja pienākumos ir arī darba aizsardzības uzraudzība un kontrole. Ja kāds darbinieks būvlaukumā ir bez ķiveres, būvuzraugam tas ir jāpamana. Atbildība par nelaimes gadījumiem darbavietās ir jādala uz pusēm gan darbiniekam, gan darba devējam, jo strādājošie ir ļoti neinformēti par darba aizsardzību, tas ir jāzina darba devējam," pārliecināts Antapsons.vairāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā _Šogad 52 nāves gadījumi darbā laikraksta Diena _ceturtdienas, 4.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas