Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VM izstrādājusi trīs modeļus mediķu algu paaugstināšanai; konkrētas summas gan nenosauc

Veselības ministrija (VM) izstrādājusi trīs modeļus, kā valdības piešķirtos desmit miljonus eiro sadalīt mediķu algu palielināšanai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja veselības ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova, izstrādātie modeļi paredz algu pieaugumu visiem valsts veselības nozarē strādājošajiem, ne tikai medicīnas personālam.

Pirmais modelis paredz procentuāli vienādu algu pieaugumu visiem nozarē strādājošajiem. Modelis paredz procentuālu algu pieaugumu arī tiem speciālistiem, kuri šobrīd saņem salīdzinoši lielākas algas nekā pārējie.

Kā otrdien, 17.novembrī, notikušajā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēdē sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS), ar minētajiem desmit miljoniem eiro mediķu algas nākamgad pieaugtu par 5%.

Otrais modelis paredz, ka visiem nozarē strādājošajiem algas tiktu palielinātas par vienādu, fiksētu summu.

Savukārt trešais modelis paredz diferencētu algu pieaugumu - zemāk atalgotie darbinieki saņemtu procentuāli lielāku darba samaksas pieaugumu, bet labāk atalgotie speciālisti - procentuāli mazāku pieaugumu.

VM gan pagaidām nevar nosaukt konkrētas summas, par kādām pieaugtu mediķu algas. Vaicāta, par cik naudas izteiksmē varētu pieaugt ārstniecības nozarē strādājošo algas, Ciganova norādīja, ka to šobrīd nevar pateikt, jo tas būs atkarīgs no tā, kuru modeli izvēlēsies mediķu arodbiedrība.

VM arodbiedrībai otrdien,17.novembrī, nosūtīja algu paaugstināšanas aprēķina modeļus, tomēr šobrīd ministrija no arodbiedrības atbildi vēl nav saņēmusi.

Jau ziņots, ka LVSADA šodien oficiāli iesniegusi VM savas kolektīvā interešu strīda jeb pirmsstreika prasības. Mediķu arodbiedrība pieprasa paaugstināt vidējo darba samaksu veselības nozares darbiniekiem - gan ārstniecības personām, gan arī pārējam personālam - par 10%, sākot ar nākamā gada 1.janvāri.

Jau ziņots, ka LVSADA padomes sēdē otrdien, 17.novembrī, nolēma neapstāties pie piešķirtajiem desmit miljoniem eiro mediķu algu pieaugumam un rīkot pirmsstreika sarunas ar VM. Līdz ar to arodbiedrība lēma iesniegt VM savas prasības par algu pieaugumu 10% apmērā, kam būtu nepieciešami 22 miljoni eiro, un nolēma veidot izlīgšanas komisiju jeb rīkot pirmsstreika sarunas.

Tāpat no VM tiks prasīts skaidrs plāns, kā šī nauda tiks sadalīta un kā tā nonāks līdz pašiem darbiniekiem, lai šī nauda nepazustu un netiktu iztērēta citiem mērķiem. Tāpat arodbiedrība vēlas ar VM apspriest jautājumu par atbalsta personāla algu paaugstināšanu, tostarp pavāriem, santehniķiem un citiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas