Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

VM izvairīga par PVN samazināšanu zālēm

Veselības ministrija (VM) jautājumā par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu zālēm ir izvairīga, norādot uz Finanšu ministrijas (FM) iebildumiem un nodokļu esošo nodokļu politiku.

Kā aģentūrai LETA norādīja VM pārstāve Anna Strapcāne, pērn ministrijā strādāja darba grupa, kuras mērķis bija izvērtēt zāļu cenu veidošanās caurskatāmību, zāļu finansiālo pieejamību iedzīvotājiem un farmaceitiskās darbības uzņēmumu iespējamo konkurences pārkāpumu ietekmi uz zāļu pieejamību. Rezultātā tika izstrādāta virkne priekšlikumu, no kuriem viens bija par pievienotās vērtības nodokļa likmes pārskatīšanu.

Tomēr VM vērsa uzmanību uz to, ka Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018.-2021.gadam ir ietverti uzdevumi, lai nodrošinātu nodokļu reformas ieviešanu no 2018.gada 1.janvāra, ievērojot Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes lēmumus, tostarp PVN jomā. Strapcāne norādīja, ka nodokļu politikas pamatnostādnes neparedz samazināt jau esošo PVN samazināto likmi nevienai preču un pakalpojumu grupai.

Jautājumā par PVN likmes samazināšanu medikamentiem, VM norādīja, ka pēdējos gados bijuši vairāki savstarpēji pretēji priekšlikumi diskusijai attiecībā uz PVN likmēm.

Strapcāne atgādināja, ka viens no ierosinājumiem, strādājot pie priekšlikumiem pagājušā gada budžeta likumprojekta paketei, no FM bija atteikties no samazinātās PVN likmes, proti, no 12% piemērošanas bezrecepšu zālēm pāriet uz PVN standarta likmi jeb 21%. Toreiz valdība šo priekšlikumu noraidīja, jo tika saņemti iebildumi, tostarp no VM, jo PVN likmes palielināšana nozīmētu arī augstākas medikamentu cenas, kas negatīvi ietekmētu Latvijas iedzīvotājus, palielinot viņu izdevumus par ārstēšanos.

VM ir lūgusi FM viedokli par PVN likmes samazināšanas iespējām, jo nodokļu politika ir FM joma, tomēr līdz šim FM ir norādījusi, ka PVN likmes samazināšana nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam, un šo iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējamiem pasākumiem.

Ministrija vērsa uzmanību uz to, ka jau tagad ieviesti vairāki no darba grupas priekšlikumiem zāļu pieejamības uzlabošanai, piemēram, ieviests tā sauktais "cenu koridors" starp references zālēm un dārgākajām zālēm līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāļu grupā, īstenota sabiedrības informēšanas kampaņa par zāļu racionālu lietošanu un iespēju ārstēties ar lētākām līdzvērtīgas efektivitātes zālēm, kā arī uzlabota kompensējamo zāļu pieejamība pacientiem iekļaujot gan jaunas zāles, gan arī palielinot noteiktām diagnozēm kompensācijas apmēru no 75% uz 100%.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par PVN samazināšanu līdz 5% medikamentiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Arnis Bedikers. Viņš uzskata, ka Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem starp daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tāpēc iniciatīvā pausts aicinājums Saeimai un Veselības ministrijai samazināt PVN likmi zālēm līdz 5%.

Bedikera iniciatīva sakrīt farmācijas nozares organizāciju aktivitātēm, jo arī no to puses izskanējis aicinājums samazināt PVN medikamentiem. Publiski atbalstu PVN samazināšanai medikamentiem paudušas divas organizācijas - Aptieku īpašnieku asociācija un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija.

Top komentāri

oskars
o
Zalu mafija un viniem paklauta VM nelaus samazinat zalu cenu ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas