Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VM: No 27.marta uz laiku ierobežos plānveida veselības aprūpes pakalpojumus visās ārstniecības iestādēs

Lai pasargātu pacientus un mediķus no iespējamas inficēšanās ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, veselības ministre Ilzes Viņķele (AP) izdevusi rīkojumu līdz ārkārtējās situācijas beigām daļēji ierobežot veselības aprūpes pakalpojumus gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs, informēja Veselības ministrijā (VM).

VM uzsvēra, ka arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Ministrijā skaidroja, ka tādējādi netiek ierobežotas pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā. Arī ģimenes ārsta prakses turpina darbu.

Tāpat netiks atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņems arī grūtnieces, "zaļā koridora", HIV/AIDS, tuberkulozes un citi pacienti. Iespēju robežās konsultācijas tiks sniegtas attālināti, norādīja ministrijā.

No 27.marta tiks sniegti šādi pakalpojumi kā ģimenes ārsta konsultācijas un palīdzība; neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, ieskaitot arī izmeklējumus un konsultācijas, vakcinācija un veselības aprūpes pakalpojumi grūtniecēm, "Zaļā koridora", onkoloģiskajiem, HIV/AIDS, tuberkulozes, psihiatriska profila un traumu seku pacientiem.

Tāpat tiks sniegti veselības aprūpes pakalpojumi mājās un pakalpojumi, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapija, bioloģiskie medikamenti, orgānu aizstājējterapija, staru terapija, dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā, metadona aizvietojošā terapija, kā arī palīdzība pacientiem, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionāri neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana.

Sniegtas tiks arī speciālistu konsultācijas pacientiem ar hroniskām saslimšanām, iespēju robežās attālināti. Tāpat tiks veiktas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.

No 27.marta tiks sniegti arī zobārstniecības pakalpojumi akūtos un neatliekamos gadījumos, notiks ambulatorie konsiliji bez pacienta līdzdalības, sniegs arī konsultācijas lipīgo ādas slimību un seksuāli transmisīvo slimību pacientiem.

Tāpat nodrošinās akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumus personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku un/vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Citi veselības aprūpes pakalpojumi, tai skaitā dienas stacionāru pakalpojumi, īslaicīgas ķirurģijas pakalpojumi un maksas pakalpojumi uz laiku netiks sniegti ne valsts, ne privātajās ārstniecības iestādēs, uzvēra VM.

Katru nedēļu VM kopā ar citām atbildīgajām iestādēm vērtēs noteiktos veselības aprūpes pakalpojumu ierobežojumus, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.

Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu par atcelto vizīti pie ārsta vai atcelto pakalpojumu. Tas nenozīmēs, ka persona pazaudē savu vietu rindā, bet pakalpojums tiks sniegts vēlāk. VM aicina cilvēkus būt saprotošiem.

Tāpat līdz 14.aprīlim ārstniecības iestādes neveiks jaunu pacientu pierakstu plānveida pakalpojumu saņemšanai.

VM aicina pacientus kopā ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu izvērtēt, kurus veselības aprūpes pakalpojumus šobrīd var neveikt. Īpaši būtiski tas ir personām, kuras ir vecākas par 60 gadiem un personām ar novājinātu imunitāti, jo, saslimstot ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, sekas var būt smagas.

Arī gadījumos, ja veselības stāvoklis saasinās, nepieciešams sazināties ar savu ģimenes vai ārstējošo ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.

VM uzsvēra, ka konsultēties par savu veselība stāvokli un nepieciešamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ja nav pieejams savs ģimenes ārsts, var zvanot arī uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni "66016001", kurš darbojas visu diennakti.

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, VM aicina sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu "80001234".

 

Top komentāri

rekur
r
Idiotisks lēmums.
Cērme
C
Latvijā ir 220 COV slimnieku, taču vismaz vairāki tūkstošu sirds, nieru, uroģenitālo, ādas, mugurkaula utt. slimnieku. Tie visi ārsta palīdzību nesaņems, ja nu vienīgi mirstamas vainas gadījumā. Vai nu simtiem dažāda profila ārstu metīsies talkā ārstēt tos 220 vai arī dziļdomīgi sūks šķaidīto pašizolācijā, saņemot 75% algas.
Ar tanku pret mušu
A
Valstī uz 10 000 cilvēku viens slimnieks, bet sajūta, ka pasākumi it kā uz katriem 10 cilvēkiem viens slims. Saslimstība 0,01 %. Vismaz medicīniskos pakalpojumus aizliegt nevajadzēja.Jau tā rindas mēnešiem .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas