Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

VM rosina palielināt ēdienam pievienojamā sāls daudzumu izglītības iestādēs

Veselības ministrija (VM) plāno vairākas izmaiņas ēdināšanas kārtībā izglītības iestādēs, tostarp iecerējusi palielināt ēdienam pievienojamā sāls daudzumu visās izglītības iestādēs, izņemot bērnudārzus, un ēdienā pievienojamā cukura daudzumu internātskolās.

Šīs izmaiņas paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Šobrīd pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā visās izglītības iestādēs, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes, nedrīkst pārsniegt 0,25 gramus uz 100 gramiem produkta. To plānots palielināt līdz vienam gramam uz 100 gramiem gatavā ēdiena. Kā skaidro VM, šobrīd noteiktais ēdienam pievienotā sāls daudzums ir pārāk mazs un pāreja uz ēdienu, kura pagatavošanā izmantots mazs sāls daudzums, notika pārāk strauji.

Ministrija secinājusi, ka bērni pie šāda sāls daudzuma ēdienā vēl nav pieraduši, jo tas ir pretrunā ar līdzšinējām ēšanas tradīcijām ģimenē un sabiedrībā kopumā, tāpēc viņi ēdienu neēd, bet izvēlas ēst blakus esošajās kafejnīcās, apmeklēt veikalus un pirkt neveselīgus našķus.

Tikmēr izmaiņas ēdienam pievienojamā cukura daudzumā skars internātskolas. VM secinājusi, ka šobrīd tas internātskolās noteikts pārāk mazs, jo uz vietas tiek gatavoti arī miltu konditorejas izstrādājumi, piemēram, plātsmaizes un smalkmaizītes. Tādēļ paredzēts, ka ēdienam pievienotā cukura daudzumā neieskaitīs to cukuru, kas tiek izmantots uz vietas gatavotiem miltu konditorejas izstrādājumiem. Līdzīgas izmaiņas VM iecerējusi arī attiecībā uz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām.

Tāpat plānots, ka bērniem ar celiakiju, cukura diabētu, pārtikas alerģiju vai nepanesību ēdināšana izglītības iestādēs būs jānodrošina saskaņā ar ārsta rakstiskiem norādījumiem. Tā VM vēlas atvieglot gan ēdienkartes sastādīšanu, gan izvairīties no situācijas, kad ēdienkartē tiek iekļauti pārtikas produkti, kurus šie bērni nedrīkst lietot.

Vienlaikus, lai izvairītos no situācijas, ka ēdiena pagatavošanai tiek izmantota tikai saldēta cūkgaļa vai liellopa gaļa, kuras uzturvērtība ir zemāka, kā arī lai nodrošinātu godīgāku konkurenci vietējiem ražotājiem, kas var piedāvāt kvalitatīvu nesaldētu cūkgaļu un liellopa gaļu, tiek rosināts noteikt, ka visās noteikumos iekļautajās iestādēs pasniegtā liesa gaļa vai zivs, kā arī cūkas un liellopa gaļa iegādājama tikai atdzesētā veidā.

Tiek piedāvātas arī citas izmaiņas. Kā skaidro ministrija, tās visas tiek rosinātas, jo VM ir saņēmusi iesniegumus no skolu ēdināšanas uzņēmumiem un Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas par problēmām saistībā ar esošo noteikumu ievērošanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas