Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM rosina vienoto sociālo iemaksu likmi piemērot arī speciālajā nodokļu režīmā strādājošajiem

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi normatīvo aktu grozījumu projektu, lai viena procentpunkta sociālā iemaksu likmi veselības aprūpei tiktu attiecināta ne tikai uz vispārējā nodokļa režīmā strādājošajiem, bet arī uz speciālajā nodokļu režīmā strādājošajiem, piemēram, mikrouzņēmumiem, patentmaksu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Kā aģentūru LETA informēja VM pārstāve Anna Strapcāne, ministrija uzskata, ka šādas izmaiņas ļaus ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu visiem Latvijas rezidentiem. Ministrijas pārstāve klāstīja, ka

ieceres mērķis ir ieviest solidāru līdzdalību veselības aprūpē un novērst Latvijas nodokļu maksātāju diskrimināciju pēc nodokļu maksāšanas statusa.

VM iecere paredz, ka virkni personu grupu, piemēram, bērnus, pensionārus, represētas personas, bezdarbniekus, personas ar invaliditāti un citas, turpinās apdrošināt valsts. Līdztekus šis saraksts papildināts ar vairākām jaunām grupām, proti, iemaksas nebūtu jāveic cilvēkiem, kas, piemēram, kopj pilngadīgu personu, kurai noteikta I vai II grupas invaliditāte, norādīja Strapcāne.

Šobrīd darba ņēmēji, kuri maksā sociālās iemaksas, sniedz lielāku artavu veselības aprūpes nodrošināšanā, jo 1% no sociālajām iemaksām tiek novirzīts veselības aprūpes finansēšanai. Vienlaikus ir virkne darba ņēmēju, par kuriem saistībā ar nodarbinātības formu tiek veiktas sociālās iemaksas, bet par kuriem netiek veiktas iemaksas veselības aprūpei - autoratlīdzību saņēmēji, patentmaksas maksātāji, mikrouzņemuma darbinieki, sezonas laukstrādnieki, pašnodarbinātie, uzsver VM.

Ja plānotās izmaiņas stāsies spēkā no 2021.gada 1.janvāra, plānots, ka nākamgad finansējums veselības aprūpei palielinātos par aptuveni 17,5 miljoniem eiro.

Šodien šie VM priekšlikumi nodoti sabiedriskajai apspriedei, savukārt priekšlikumi tiek gaidīti līdz 27.janvārim.  

Kā ziņots, veicot grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, valdība pērn maijā atbalstīja veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) ierosinājumu likvidēt divu grozu veselības aprūpes sistēmu un to aizstāt ar vienotu veselības pakalpojuma klāstu. Vienlaikus tika dots uzdevums sniegt priekšlikumu ilgtspējīgai sistēmai, ko ieviest vienlaikus ar izmaiņām nodokļu politikā no 2021.gada.

Top komentāri

pašnodarbinātais
p
Nu jau ir par traku. Jau no 2019 gada 1. janvāra pašnodarbinātajiem VSAOI palielināja par 1%, lai to novirzītu veselības apdrošināšanai. Plus vēl sākām maksāt papildus 5% no pārējiem ienākumiem, kas pārsniedz izvēlēto VSAOI bāzi. Un vēl vajag? Kur palika līdz šim maksātais papildus 1%????
Beerzs
B
Lai vai kā, es esmu par Saeimas nošaušanu, jau ir apnicis- maksā, maksā, maksā. Grib lai Latvijā būtu iedzīvotāji......., mīlīši braucam visi projām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas