Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VUGD saņemtais izsaukumu skaits par vēja postījumiem - lielākais kopš 2016.gada

Pēdējā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) saņemtais izsaukumu skaits par vēja radītajiem postījumiem ir lielākais kopš 2016.gada, liecina aģentūras LETA arhīvs.

No ceturtdienas rīta līdz piektdienas rītam VUGD saņēma vairāk nekā 320 šādu izsaukumu, bet 2016.gada 18.jūnijā - aptuveni 400.

Iepriekšējais lielākais ar vēja postījumiem saistītais izsaukumu skaits bija 270 šā gada 12.-13.marta vētrā, kad Liepājā vējš brāzmās pastiprinājās līdz 34 metriem sekundē (m/s).

Gan pirms četriem gadiem, gan pēdējā diennaktī vēja ātrums atbilstoši Boforta skalai nesasniedza vētras stiprumu, taču vējš plosījās ilgstoši un laikā, kad kokos ir lapas, kā arī smagāk skarot valsts blīvāk apdzīvoto reģionu - Rīgu un Pierīgu.

Kaili koki stiprā vējā lūzt daudz retāk nekā lapoti koki, un vēji Latvijā visbiežāk plosās vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī, kad kokos nav lapu.

Turklāt vējš visbiežāk pūš no rietumiem vai dienvidrietumiem, ar lielāko spēku triecoties pāri Kurzemei, bet saaudzējot Rīgas reģionu.

Pēdējā diennaktī vējš pūta no ziemeļrietumiem, bet 2016.gada 18.jūnijā - no dienvidiem.

Ziemeļrietumu vēja ietekmē ceturtdien Rīgā reģistrēts ne tikai stiprākais vējš valstī, bet arī lielākais ūdens līmeņa kāpums - vakarā ūdens līmenis jūras līcī un Daugavā pakāpās 115 centimetrus virs vidējā rādītāja.

No 320 izsaukumiem, ko aizvadītajā diennaktī saņēma VUGD, 308 gadījumos izsaukumi bija Rīgā (205) un Pierīgā (103). Vairāk nekā 30 gadījumos vēja gāzti koki tika novākti no automašīnām, bet vismaz 15 gadījumos - no elektrolīniju vadiem.

Turklāt izsaukumi dienestā tiekot saņemti joprojām - šobrīd vismaz 19 notikuma vietās Rīgā un Pierīgā glābēji novērš stiprā vēja radīto postījumu apdraudējumus - galvenokārt, novāc kritušus kokus.

Kā liecina uzņēmuma Sadales tīkls operatīvā informācija par elektrības piegādes pārrāvumiem, plkst.8.30 bija 13 aktuāli elektrotīkla atslēgumi. Septiņi no tiem bija Rīgas reģionā, četri - Latgalē un pa vienam Kurzemē un Vidzemē.

Kopumā bez elektrības šobrīd palikuši mazliet vairāk nekā 200 Sadales tīkla klienti. Visvairāk to ir Jūrmalā, kur divu elektrības atslēgumu dēļ bez elektrības šobrīd palikuši nedaudz vairāk nekā 150 klienti Veidenbauma un Irbju ielas rajonā.

Jau ziņots, ka stiprākās vēja brāzmas ceturtdien reģistrētas Rīgā - 23 m/s pilsētas centrā, 24 m/s Daugavgrīvā un 26 m/s Kundziņsalā. Arī Ventspils ostā ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 25 m/s. Valsts lielākajā daļā vēja brāzmu spēks bija mazāks par 20 m/s.

Piektdien ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 10-16 m/s, vējainākā diena būs Rīgā un Latgalē. Pievakarē galvaspilsētā vēja ātrums brāzmās vairs nepārsniegs 10 m/s, prognozē sinoptiķi.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums - nevis ātrums brāzmās - uz sauszemes vai jūrā pārsniedz 20 metrus sekundē.

pievienota 11.-12.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas