Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

VVD: Puse no pārbaudītajiem autoservisiem Rīgā neatbilstoši uzglabā atkritumus

Aptuveni pusē no Rīgā un apkārtnē šonedēļ pārbaudītajiem autoservisiem Valsts vides dienests (VVD) konstatējis neatbilstības atkritumu uzglabāšanā un uzskaitē, žurnālistiem pastāstīja dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Piesārņojuma kontroles sektora vadītājs Kalvis Avotiņš.

Pirmdien un otrdien galvaspilsētā un Pierīgā īpašā akcijā pārbaudīti 50 transporta remonta uzņēmumi, kam jābūt C kategorijas piesārņojošas darbības apliecinājumam. Daļa no pārbaudēm pirmo reizi veikta sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Pārbaudēs fiksēts, ka ir uzņēmumi, kas C kategorijas atļauju saņēmuši darbam vienā adresē, taču reāli darbojas citviet. Tāpat, pēc Avotiņa teiktā, autoservisiem ir ļoti dažāda izpratne par riepu, šķidro naftas produktu un citu bīstamo atkritumu apsaimniekošanu.

Lai arī pašlaik pārbaužu rezultāti vēl tiek apkopoti, jau zināms, ka aptuveni pusē no 30 autoservisiem, kas pārbaudīti pirmdien, konstatētas neatbilstības atkritumu apsaimniekošanā.

Lielākoties pārkāpumi gan saistīti ar naftas produktu, nevis riepu apsaimniekošanu.

Līdzīga situācija ir arī ar notekūdeņu apsaimniekošanu - mazgāšanas ūdeņi ar eļļas un citu naftas produktu piejaukumiem bez attīrīšanas tiek novadīti vidē.

Konstatēts arī, ka 12 uzņēmumi strādā bez C kategorijas apliecinājuma.

Avotiņš uzsvēra, ka VVD mērķis nav sodīt, bet panākt autoservisu darbību atbilstoši vides prasībām.

Savukārt VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Ina Reinšmite aģentūrai pastāstīja, ka dienests pārbaudēs nav fiksējis nelegālas nodarbinātības faktus. Taču tiek vērtēts, vai uzņēmumos netiek maksātas "aplokšņu algas". 

VID pārstāve komentēja, ka autoservisos Latvijā lielākoties tiek maksātas algas, kas ir zemākas par valstī noteikto minimālo atalgojumu.

Tāpat VID pārbaužu laikā konstatēja, ka vienā gadījumā netiek veikta lietoto riepu uzskaite, tāpat atklāti gadījumi, kad netiek uzrādītas darba lapas par transportlīdzekļa pieņemšanu remontā, bet vienā no uzņēmumiem atklāti nereģistrēti ienākumi. Kopumā dažādi pārkāpumi konstatēti piecos objektos.

VVD uzsver, ka autoservisi ir uzņēmumi, kuros tiek veiktas piesārņojošās darbības, un uz tiem attiecas vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasības, kuru neievērošana draud ar administratīvo atbildību. Plānots, ka pēc pārbaužu rezultātu apkopošanas un analīzes šādas kampaņveida pārbaudes tiks turpinātas visā Latvijā.

Patlaban VVD ir izsniedzis 2563 C kategorijas piesārņojošas darbības apliecinājumus autoservisiem, taču no iedzīvotājiem un nevalstiskajām organizācijām saņemtās informācijas dienests ir secinājis, ka šādu uzņēmumu skaits ir daudz lielāks, un daudzi darbojas "pelēkajā zonā", radot negodīgu konkurenci.

pievienota 5. un 9.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas