Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Žaņa Lipkes memoriāls iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Žaņa Lipkes memoriāls, kas atrodas Rīga, Mazajā Balasta dambī 8 un 9, iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Paziņojumā norādīts, ka Lipkes memoriāls ir unikāla liecība par cilvēku ar lielu uzņēmību un pašaizliedzību. Lipke (1900-1987) nacistiskās okupācijas laikā pieredzēja totalitārā režīma izraisīto holokaustu un spēja izglābt vairāk nekā 50 ebreju dzīvības.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) skaidrojusi, ka memoriāls ir veidots, saglabājot autentisko Ķīpsalas strādnieku rajona apbūves struktūru sintēzē ar Vecajā derībā pieminēto Noasa šķirstu kā dzīvības patvērumu. NKMP vērtējumā Lipkes memoriālam ir izcila, zinātniska, kultūrvēsturiska un izglītojoša nozīme.

Kā objekta saglabājamās vērtības turpmāk būs vēsturiskais konteksts, telpiskais izveidojums, zinātniski pamatota rekonstrukcija un eksponāti, kā arī tā informācijas kopums.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā esošā informācija, biedrības Žaņa Lipkes memoriāls dibinātājiem - Mārim Gailim, starptautiskā kino foruma Arsenāls goda direktoram Augustam Sukutam un Lipkes vedeklai Ārijai Lipkei - iecere izveidot memoriālu radās 2000. gadā, pēc piemiņas plāksnes atklāšanas pie viņa mājas Ķīpsalā.

Arhitektes Zaigas Gailes projektētā memoriāla celtniecībā ar pamatakmens ielikšanu tika sākta 2009. gada martā, bet tā atklāšana norisinājās 2013. gada 30. jūnijā.

Četrus mēnešus vēlāk memoriāla ēka ieguva godalgu starptautiskā arhitektūras darbu skatē Austrumeiropas un Centrāleiropas arhitektūras triennālē Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē. Tāpat Lipkes memoriāls bija viens no 16 objektiem, kas 2013. gadā tika nominēts Pasaules arhitektūras festivāla balvai kategorijā Kultūra.

Top komentāri

piedodiet
p
Es izmisīgi cenšos saprast, kāds pirms desmit gadiem uzceltam firmas Divi Gaiļi šķūnim sakars ar Lipkes kunga senlaiku cilvēku tirdzniecības biznesu, LOL.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas