Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zolitūdē bojāgājušā glābēja Šteinīša vecāki sašutuši par tiesas spriedumu

Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā glābēja Viļņa Šteinīša vecāki ir sašutuši par tiesas spriedumu krimināllietā, aģentūrai LETA paužot, ka viņiem ir kauns par šādu valsti.

Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandieris kapteinis Šteinītis bija viens no trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābējiem, kuri zaudēja dzīvību Zolitūdes traģēdijā. Otrdien uz sprieduma nolasīšanu krimināllietā bija ieradušies arī viņa vecāki Vilnis un Vija Šteinīši.

Tiesas sēdes pārtraukumā bojāgājušā glābēja vecāki aģentūrai LETA atzina, ka šādu tiesas spriedumu nebija gaidījuši un pauda neizpratni, kāpēc traģēdijā par vainīgu atzīta tikai viena persona - būvinženieris Ivars Sergets.

"Šī nav tiesiska valsts. Viens cilvēks ir kļūdījies un neapšaubāmi viņš ir vainīgs, taču visi pārējie šī veikala projektā atzīti par nevainīgiem. Tas ir absurds un man ir kauns, ka dzīvoju šādā valstī. Es zaudēju savu dēlu un par ko?" emocionāli norādīja glābēja tēvs Vilnis Šteinītis.

Viņš pauda, ka jau tiesas procesā bija sajūtama "apsūdzēto nepiespiestā un brīvā izturēšanās", kas, viņaprāt, liecinājis par to, ka "viņi jau tobrīd zināja, ka vienīgais grēkāzis būs Sergets".

"Asiņu mēs nealkstam, bet vienkārši gribējām taisnīgu tiesu, lai visi iesaistītie pienācīgi atbildētu. Tas vienkārši ir farss. Es savu dzīvi esmu nodzīvojis, taču man žēl jaunu cilvēku, kuriem būs jāturpina dzīvot šādā valstī," pauda glābēja tēvs.

Traģēdijā mirušā ugunsdzēsēja māte Vija Šteinīte sacīja, ka viņa jau īsi pēc traģēdijas prognozējusi, ka apsūdzētie "izies sveikā cauri". Viņa sacīja, ka bijis kauns klausīties tiesneša lasītajā spriedumā. Viņa arī noteica, ka "acīmredzot tagad advokātiem nāksies sajust uz savas sirdsapziņas to, ka apsūdzētos "nomazgāja baltus"".

Glābēja vecāki pauda, ka pēc traģēdijas viņu "dzīve un veselība ir sagrauta, tāpēc viņi vēlētos beigt šo murgu" un apelācijas sūdzības iesniegšanai pamata neredz, "jo tas būs nākamais farss."

Jau ziņots, ka tiesa otrdien attaisnoja visus lietā apsūdzētos, izņemot Sergetu, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā.

Prokuratūra Sergetam bija lūgusi piemērot septiņus gadus un sešus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu.

Tiesa visās apsūdzībās attaisnoja veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, arhitektu Andri Kalinku, kā arī par nevainīgu atzina būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu.

Attaisnota tika arī Rīgas pilsētas būvvaldes Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, kā arī būvvaldes būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un būvvaldes darbinieks Jānis Balodis.

Tāpat par nevainīgu atzīta Maxima Latvija darbiniece Inna Šuvajeva.

Spriedumu varēs pārsūdzēt pēc tam, kad būs pieejams pilns tā teksts.

Pērn novembrī apritēja seši gadi kopš Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī.

Top komentāri

Piekrītu
P
visam, ko saka bojā gājušā vecāki. Murgs - ne valsts, murgs - ne tiesiskums. Latvijā neviens ne par ko neatbild.
Žel gan
Ž
Un viņi vēl cenšas tautai ieborēt,ka mums ir tiesiska valsts,.....
Par konstrukcijām atbildīgi divi
P
Par konstucijām atbildīgi bija divi - Būvinženieris par slodžu aprēķiniem un izgatavotājs - par konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām. Un tieši šajā virzienā prokuroriem bija jāstrādā. Prokuratūras nekompetences un sodītkāres iesvedības laikā tiesai vajadzēja nodarboties ar ļoti daudzām blakus lietām, par kurām jau iepriekš bija skaidrs, ka tām nav tiešas cēloniskas sakarības ar konstrukciju neatbilstību. Tajā pašā laikā izgatavotājs, kam bija cieša saikne ar konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām, palika ārpus prokuroru darbības tvēruma. Un tas bija stulbi, jo tur liela daļa vainas ir tieši izgatavotāja pusē. Pārveidojot konstrukcijas no monolītām uz dalītām, viņi neņēma vērā, ka šāda tipa dalītās konstrukcijās liecē visu slodzi uzņem tikai savienojuma apakšējās skrūves. Bet viņi tās rēķināja it kā konstrukcijas tiktu vienmērīgi slogotas stiepē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas