Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zolitūdes traģēdijas vietā esošā nama īpašniekiem liks maksāt vairāk

Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā, Priedaines ielā 20, esošā nama īpašniekiem SIA Prana Property piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, kas nozīmē, ka turpmāk īpašnieks par namu nodokļos ik gadu maksās 22 986 eiro līdzšinējo 11 493 eiro vietā.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija 19. oktobrī notikušajā sēdē uzdeva ēkas līdzīpašniecei, Igaunijas SIA Prana Property līdz 16. novembrim novērst uz fasādes izvietotā dekoratīvā pārsega bojājumus, kā arī veikt ēkas tehniskā stāvokļa apsekošanu.

Prana Property pārstāvis Rauls Keskila apgalvoja, ka līdz šim uzņēmums ir nodrošinājis, ka jaunais fasādes segums ir nogādāts pie ēkas un tieši patlaban notiekot tā uzstādīšana. Savukārt runājot par ēkas tehnisko ekspertīzi, viņš norādīja, ka tehniskā stāvokļa apsekošana līdz šim nav uzsākta, taču notiekot pārrunās ar vairākiem uzņēmumiem, kas to varētu izdarīt.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs atgādināja, ka pēdējo reizi tehniskā apsekošana veikta 2014. gada novembrī. Jau toreiz konstatēts, ka namam ir 70% nolietojums un tas atzīts par bīstamu un ekspluatācijā neizmantojamu. Vienlaikus namam toreiz netika konstatēti nozīmīgi nesošo konstrukciju defekti, taču nekavējoties bija jāveic ēkas konstrukciju daļēja stiprināšana. Pēdējo reizi jautājums par nama tehnisko ekspertīzi komisijā skatīts 2015. gada jūnijā un jau tobrīd tas klasificēts kā B kategorijas grausts.

Keskila sacīja, ka iepriekšējo ekspertīzi veicis ēkas bijušais īpašnieks SIA Homburg Zolitūde. "Divu nedēļu laikā ceram pabeigt sarunas par to, lai Prana Property iegūtu tiesības šo ekspertīzi izmantot. Pēc tam arī plānots sākt pilnvērtīgu darbu ēkas apsekošanā," sacīja Keskila.

Keskila intervijā laikrakstam Diena uzsvēra, ka uzņēmums nemeklē šajā projektā biznesa iespējas un ka viņi šo īpašumu nav iegādājušies labprātīgi.

"Mēs daļas šajā objektā iegādājāmies, es teiktu, ne gluži pēc savas gribas un pavisam noteikti ne tādēļ, lai attīstītu Latvijā nekustamo īpašumu biznesu. Īpašuma Priedaines ielā 20 iegāde izsolē bija nepieciešamības diktēts solis. 2011. gadā Igaunijas Kredītbankas (Eesti Krediidipank) filiāle izsniedza kredītu dzīvojamās ēkas būvniecībai Priedaines ielā 20. Pēc 2013. gadā notikušās šausminošās traģēdijas kredīts kļuva problemātisks un Igaunijas Kredītbankai neatlika nekas cits, kā vērsties tiesā pret kredītņēmēju – SIA Homburg Zolitūde (HZ). Par šīs tiesvedības iznākumu savukārt kļuva izsole, kura risinājās pagājušā gada vidū un kurā tika izlikta ķīla – daļa no pieminētā īpašuma. Un, tā kā neviens cits pircējs pilnībā saprotamu iemeslu dēļ interesi par īpašuma iegādi neizrādīja, Igaunijas Kredītbankai neatlika nekas cits, kā pašai izsolē izpirkt šo objektu," Dienai norādīja Keskila.

Rezultātā komiteja vienojās atkārtoti namam piemērot B kategorijas vidi degradējošās būves statusu, vienlaikus piemērojot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļu likmi 3% apmērā. Tāpat komisija vienojās atkārtoti jautājumu par nama tehnisko stāvokli skatīt 1.martā, dodot laiku īpašniekiem nokārtot visas juridiskās nianses un aktualizēt nama tehnisko stāvokli.

Top komentāri

ee
e
Nesaprotu, kāda te teikšana Vidi degradējošo ēku komisijai, ja tā ēka vidi nedegradē. Normāla ēka. Degradējošs ir tas zaļa stikla niecīgais piemiņas ķinķēziņš upuriem. It kā 54 dzīvības būtu tik vien pelnījušas kā vienu čupu pārkausētu alus pudeļu.
Vienalga izčakarēsim!
V
ja nevar citādi, tad izčakarēsim ar nodokli! Kā komunisti viensētniekus!
Varbūt tuvumā nojaukt visas mājas?
V
Varbūt nojaukt visas tuvumā esošās ēkas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas