Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ZRP vērsusies KNAB par portāla puaro.lv televīzijas reklāmām

Portāls puaro.lv bez tiesiska pamata izplata informāciju, kas tendenciozi nomelno politisko partiju Zatlera Reformu partiju (ZRP), portālam Diena.lv atzina ZRP pārstāvji.

Sākot ar šā gada 1.septembri telekanālā LNT vairākkārt tikusi izvietota portāla puaro.lv reklāma, kuras saturs un forma klaji pārkāpj likumā Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām (Aģitācijas likums) noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus, norāda ZRP.

"Minētais politiskās aģitācijas materiāls nevar tikt uzskatīta par portāla puaro.lv pašreklāmu, jo tās mērķis un objektīvais atspoguļojums balstās galvenokārt uz ZRP negatīvu atspoguļojumu, un tas ir netiešs aicinājums par to nebalsot. Minētās reklāmas mērķis ir nevis likt doties uz attiecīgo portālu, bet gan ietekmēt vēlētāju un Saeimas vēlēšanu rezultātus. To atzinusi arī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomeun politikas pētniece Iveta Kažoka,"  atzina ZRP pārstāvji.

Saskaņā ar Aģitācijas likuma 28.pantu ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistītai personai ir tiesības veikt priekšvēlēšanu aģitāciju vienīgi atbilstoši šajā likumā noteiktajai kārtībai, savukārt likuma 29.pants noteic, ka pirms vai pēc katras priekšvēlēšanu aģitācijas radio vai televīzijā, kā arī preses izdevumā vai publiskā vietā izvietotā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla ietvaros norādāma persona, kas veikusi reklāmas apmaksu. Minētajā puaro.lv reklāmas materiālā netiek norādīta nedz persona, kas minēto aģitācijas materiālu ir apmaksājusi, kā arī netiek sniegtas citas iespējamās norādes, kas objektīvi atbilst Aģitācijas likuma prasībām.

"Vēlamies vērst arī Jūsu uzmanību uz to, ka juridiska persona ar nosaukumu puaro.lv publiski pieejamajā Komercreģistra datu bāzē nav atrodama, tādēļ jāsecina, ka šāda juridiska persona nemaz nav reģistrēta. Tāpat šāda vai līdzīga nosaukuma persona nav reģistrēta arī Masu informācijas līdzekļu reģistrā. Vienīgā publiski pieejamā informācija par minēto portālu sastopama pašā interneta vietnē www.puaro.lv. Šajā interneta vietnē pieejamajā sadaļā Informācija par portālu (http://www.puaro.lv/lv/par-portalu) norādīts, ka puaro.lv galvenais redaktors ir fiziska persona Jurģis Liepnieks, kura saistība ar vairāku politisko partiju priekšvēlēšanu aģitācijas satura izstrādi ir vispārzināma,"  norāda ZRP.

Turklāt, pat pieņemot, ka minētā fiziskā personas, iespējams, nerīkojas kādas politiskās personas interesēs, taču izlieto sev ar Aģitācijas likuma piešķirtās tiesības kā trešā persona, tad jānorāda, ka ar partijām nesaistītas personas, kas savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju vai reklāmas izvietošanu, atbilstoši likuma VI nodaļā noteiktajam finansējumā drīkst iztērēt ne vairāk kā 3000 latu. Savukārt minēto puaro.lv reklāmas materiālu izvietošanas biežums un raidlaiks liecina par to, ka objektīvi iespējami iztērētā naudas summa ievērojami pārsniedz likumā noteikto maksimālo 3000 latu robežu. Tāpat neskaidrs ir arī paša puaro.lv portāla satura finansējums, kas tādējādi rada bažas, ka minētās fiziskās personas, iespējams, pārkāpj ne vien Aģitācijas likumā noteiktos ierobežojumus, bet arī Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumu.

Ņemot vērā augstāk izklāstīto un saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likuma 91.panta 1., 2., un 3.punktu, ZRP lūgusi KNAB saukt vainīgās personas pie administratīvās atbildības un piemērot tām likumā noteikto sodu. Tāpat ZRP lūdz noskaidrot KNAB iespēju un kompetences robežās pārliecināties, vai portāla puaro.lv finansējumā nav sastopami Politisko partiju finansēšanas likuma pārkāpumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas