Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

ASV iznīcināšot Al Qaeda Afganistānā un Pakistānā

Līdz saknei iznīcināt teroristisko organizāciju Al Qaeda Afganistānā un tās kaimiņvalstī Pakistānā. Tāds īsumā ir ASV prezidenta Baraka Obamas piektdien piedāvātās jaunās stratēģijas Afganistānas stabilitātes nodrošināšanai galvenais mērķis. Tā realizēšanai uz Afganistānu tiks nosūtīti tūkstošiem amerikāņu karavīru, kas veiks Afganistānas armijas apmācību, lai tā pēc iespējas drīzāk varētu pārņemt drošības funkcijas savās rokās.

Al Qaeda apkarošanai mēģinās piesaistīt arī citas reģiona valstis, to vidū Irānu. B.Obama ar jauno stratēģiju nācis klajā laikā, kad vardarbība Afganistānā sasniegusi augstāko punktu, kopš ASV vadīto spēku iebrukuma 2001.gadā. ASV izstrādātajai startēģijai nav izvirzīts noteikts izpildes termiņš, raksta Reuters.

"Situācija kļūst aizvien bīstamāka," sacīja B.Obama. "Pasaule nevar atļauties maksāt cenu, kas būs, ja Afganistāna ieslīdēs atpakaļ haosā vai Al Qaeda darbosies netraucēta," viņš brīdināja.

B.Obamas plāns paredz 4000 amerikāņu karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu. Viņu pienākums būs profesionāli sagatavot afgāņu kareivjus cīņai pret islāma kaujiniekiem. Paredzēts, ka Afganistānas armija tiks palielināta no 80 līdz 134 tūkstošiem karavīru, bet policistu skaitam vajadzētu pieaugt no 78 līdz 82 tūkstošiem. Savukārt vairāki simti civilpersonu pilnveidos Afganistānas valdības pamatpakalpojumu iedzīvotājiem izpildi.

Pirmo reizi šāda veida stratēģijā atzīts, ka Afganistānas stabilitātes nodrošināšanai svarīga loma ir arī Pakistānai. ASV izlūkdienesti brīdinājuši, ka Al Qaeda Pakistānas cilšu pārvaldītajos kalnu rajonos Afganistānas pierobežā aktīvi plāno uzbrukumus ASV, Eiropai un Indijai. Tādēļ ASV sniegs militāro un finansiālo palīdzību, lai stabilizētu situāciju Pakistānā. Par šādas rīcības nepieciešamību kārtējo reizi atgādināja piektdien notikušais spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotais terora akts kādā mošejā Afganistānas pierobežā, kurā tika nogalināti 37 cilvēki.

B.Obama paziņoja, ka ASV kopā ar ANO veidos "kontaktgrupu", kas Afganistānas situācijas risināšanā iesaistīs valstis, kuru interesēs ir drošība un stabilitāte reģionā. Tādējādi paredzēts uzrunāt Ķīnu, Indiju, Krieviju un ASV seno ienaidnieku Irānu.

Analītiķi uzskata, ka, par galveno mērķi nosaucot Al Qaeda sakaušanu, B.Obama atmetis tādus ambiciozus sava priekšgājēja Džordža V.Buša mērķus kā stabilas, plaukstošas un demokrātiskas valsts izveidošana Afganistānā.

***

Koalīcijas lielākie pretinieki

Al Qaeda — pasaulē visvairāk meklētā terorista Osamas bin Ladena astoņdesmito gadu sākumā izveidotās teroristiskās organizācijas mērķis ir atbrīvot musulmaņu valstis no rietumu ietekmes un nodibināt tajās fundamentālā islāma režīmu. Al Qaeda tiek turēta aizdomās par 2001.gada 11.septembra uzbrukumu Ņujorkā.

Taleban — deviņdesmito gadu sākumā noformējies islāma ekstrēmistu grupējums, kas 1996.gadā pārņēma varu Afganistānā. Taleban valdīšanas laikā valstī tika aizliegta televīzija,sievietes nedrīkstēja strādāt, bet meitenes — iet skolā. Grupējuma režīms tika gāzts 2001.gadā pēc ASV vadītās koalīcijas iebrukuma Afganistānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits