Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV izvirzītas apsūdzības Krievijas kibernoziedzniekiem, kas novirzījuši izkrāpto naudu uz banku kontiem Krievijā un Latvijā

ASV federālajā tiesā Ņujorkas pilsētā ir izvirzītas apsūdzības diviem Krievijas kibernoziedzniekiem - Vladimiram Zdoroveņinam un viņa dēlam Kirilam Zdoroveņinam, kas izkrāpuši naudu un to novirzījuši uz banku kontiem Krievijā un Latvijā, otrdien paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Vladimiram un Kirilam Zdoroveņiniem tika izvirzītas astoņas apsūdzības krāpšanā un viena apsūdzība noziedzīgā sazvērestībā. Zdoroveņini tika apsūdzēti par ielaušanos ASV finanšu institūciju datoros, lai nozagtu kredītkaršu numurus un informāciju par akcijām un pēc tam to izmantotu naudas izkrāpšanai.

"Kibernoziedznieks no liela attāluma ar peles klikšķi var padarīt par upuriem miljoniem cilvēku ASV. Kā apgalvots [apsūdzībās], tieši to izdarīja Vladimirs Zdoroveņins un viņa dēls. Viņi Krievijā iesaistījās nopietnos kibernoziegumos, kas bija vērsti pret amerikāņiem, un nodarīja postu ar viņu personīgo un finanšu informāciju, izmantojot to viltus pirkumu veikšanai un manipulēšanai ar akciju cenām," paziņoja ASV prokurors Prīts Bharara.

Vladimirs Zdoroveņins, kuru izdevusi Šveice, otrdien pirmoreiz stājās tiesas priekšā. Viņa dēls Kirils vēl nav notverts.

Saskaņā ar ASV Tieslietu ministrijas ziņām Zdoroveņini 2004. un 2005.gadā ar dažādām mahinācijām ielauzušies banku un brokeru kontos. Lai gan apsūdzības viņiem izvirzītas jau 2007.gadā, par tām pirmoreiz tika oficiāli paziņots otrdien, kad 54 gadus vecais Vladimirs Zdoroveņins stājās tiesas priekšā. Notiesāšanas gadījumā viņam draud cietumsods līdz 142 gadiem.

Apsūdzībās teikts, ka Zdoroveņini darbojušies ar daudzām viltus vietnēm internetā un banku kontiem Krievijā un Latvijā, kur viņi novirzījuši nozagto naudu.

Zdoroveņini izmantojuši upuru datoros slepeni instalētas datorprogrammas, kas reģistrējušas personīgo finanšu informāciju, tostarp kredītkaršu un brokeru kontu numurus. Viņi arī iegādājušies zagtus kredītkaršu numurus, pavēstīja Tieslietu ministrija.

Pēc šīs informācijas iegūšanas Zdoroveņini veikuši šķietami likumīgus pirkumus no interneta uzņēmumiem, kurus viņi vadījuši, izmantojot zagtos kredītkaršu numurus, un saņēmuši naudu no bankām.

Apsūdzībās teikts, ka Zdoroveņini arī pirkuši un pārdevuši kompāniju akcijas, izmantojot zagtos brokeru kontu numurus manipulēšanai ar akciju cenām. Viņi guvuši finansiālu labumu no akciju cenu svārstībām, izmantojot savu brokeru kontu, kas darbojies ar nosaukumu Rim Investment Management, Ltd..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits