Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

ASV nosūtījušas karakuģi uz Dienvidkorejas piekrasti

ASV izvietojušas karakuģi "USS Fitzgerald" Dienvidkorejas piekrastē, lai aizsargātos no potenciālajiem raķešu uzbrukumiem.

Pēc dalības ikgadējās militārajās mācībā "USS Fitzgerald" nav atgriezies ostā Japānā, bet pārvietots uz Korejas pussalas dienvidrietumu piekrasti, aģentūrai AFP pirmdien apstiprināja kāda anonīma ASV amatpersona.

Karakuģis tika nosūtīts uz Dienvidkorejas piekrasti pāris stundas pēc tam, kad Ziemeļkorejas parlaments, atsaucoties uz valdošās Darba partijas centrālkomitejas mudinājumu, pirmdien pieņēma īpašu likumdošanas aktu, kurā oficiāli atzīts, ka valsts rīcībā ir "kodolbruņojums pašaizsardzības mērķiem". Parlaments arī nomainīja Ziemeļkorejas premjerministru.

Sestdien Ziemeļkoreja nāca klajā ar paziņojumu, ka tā uzsāk "karastāvokli ar Dienvidkoreju", bet šodien paziņoja, ka no jauna iedarbinās 2007.gadā slēgto kodolreaktoru Jonbjonas kodolobjektā, kas bija vienīgais plutonija avots Ziemeļkorejas atomieroču programmai.

Kopš marta, kad ASV un Dienvidkoreja sāka kopīgas militārās mācības, Ziemeļkoreja teju vai ik dienas draudējusi uzbrukt abu valstu militārajām bāzēm.

Šajā kontekstā "USS Fitzgerald" izvietošana Dienvidkorejas piekrastē uzskatāma par apdomīgu soli, AFP norādīja anonīmais avots, piebilstot, ka tas vairos pretraķešu aizsardzības iespējas.

Jau ziņots, ka pirmdien ASV militārā vadība paziņoja, ka nosūtījusi uz Dienvidkoreju arī divus reaktīvos iznīcinātājus "F-22 Raptor", kas piedalīsies ikgadējās militārajās mācībās "Foal Eagle", kuras turpināsies līdz aprīļa beigām.

Lai gan tā nav pirmā reize, kad šajās mācībās iesaistās "F-22", paredzams, ka šoreiz to klātbūtne vēl vairāk satrauks Phenjanu.

"Ziemeļkorejiešiem ir izvēle. Viņi var turpināt iesaistīties provokācijās ar kareivīgu, pārkarsētu, bezatbildīgu retoriku vai viņi var izvēlēties miera ceļu," atzīmēja Pentagona preses pārstāvis Džordžs Litls, piebilstot, ka, neskatoties uz kareivīgajiem paziņojumiem, līdz šim Ziemeļkorejas armijā nav vērojama nekāda neparasta aktivitāte, kas liecinātu, ka būtu gaidāma agresija no Ziemeļkorejas puses.

Tikmēr Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje pirmdien paziņoja ka Ziemeļkorejai jārēķinās ar "stingru pretdarbību" pret jebkādu iespējamo provokāciju.

Dienvidkorejas ārlietu ministrs otrdien ieradies vizītē ASV, kur tiksies ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju. Sarunu centrā būs potenciālie draudi no Ziemeļkorejas puses, informēja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Spriedzes saasināšanās Korejas pussalā raisījusi bažas, ka konflikts var izcelties nejauši un strauji attīstīties. Tomēr eksperti uzskata, ka Phenjana pati neriskēs uzsākt plaša mēroga konfliktu un rīkosies vienīgi, reaģējot uz militāru uzbrukumu no ASV un Dienvidkorejas puses, kas ir maz ticams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits