Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

ASV priekšvēlēšanās Tramps uzvar trīs štatos; Sanderss Mičiganā sakauj Klintoni

ASV otrdien notikušajos republikāņu priekšvēlēšanu balsojumos trīs štatos uzvarējis miljardieris Donalds Tramps, bet senators Teds Kruss - vienā, savukārt demokrātu nometnē pa vienai uzvarai izcīnījuši abi partijas nominācijas pretendenti - senators Bērnijs Sanderss un bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Republikāņu vadošais Baltā nama pretendents Tramps uzvarējis Mičiganā, Misisipi un Havajās, bet viņa tuvākais konkurents Kruss - Aidaho.

Demokrātu priekšvēlēšanās Sanderss negaidīti sakāvis Klintoni Mičiganā, savukārt bijusī pirmā lēdija guvusi pārliecinošu uzvaru Misisipi.

Pēc otrdien gūtajām uzvarām Tramps prognozēja, ka viņam labi veiksies arī drīzumā gaidāmajās republikāņu priekšvēlēšanās nozīmīgajos Floridas un Ohaio štatos.

Šīs pavalstis republikāņu priekšvēlēšanu procesā būs pirmās, kur rezultātu nosaka pēc principa "uzvarētājs iegūst visu" - visvairāk balsu saņēmušais kandidāts iegūs visus delegātus, kas štatu pārstāvēs partijas nacionālajā konventā.

"Ir tikai viens cilvēks, kuram šovakar veicās labi: Donalds Tramps," Ņujorkas miljardieris sacīja, runājot pašam piederošajā golfa laukumā Floridā, kur republikāņi balsos 15.martā.

Tramps arī pauda pārliecību, ka cīņā par uzvaru republikāņu nometnē viņš vairs nav apturams.

15.martā balsos arī Ilinoisas, Misūri un Ziemeļkarolīnas štati. Bet vēl sestdien - Vaiominga un ASV galvaspilsēta Vašingtona.

Otrdien Mičiganā par Trampu nobalsojuši 36% vēlētāju, par Krusu 25%, bet par kaimiņštata Ohaio gubernatoru Džonu Keisiku - 24%.

Klintone, uzstājoties atbalstītāju mītiņā Klīvlendā, Ohaio štatā, uzsvēra atšķirību starp demokrātiem un republikāņiem.

"Mēs esam labāki nekā tas, ko mums piedāvā republikāņi," paziņoja bijusī valsts sekretāre.

Sanderss pateicās vēlētājiem par "ārkārtīgi veiksmīgo vakaru" Mičiganā, kur par viņu nobalsojuši 50% demokrātu vēlētāju, bet par Klintoni - 48%.

Vēlētāji "noraidījuši ekspertus", kas uzvaru Mičiganā pareģoja Klintonei, sacīja Sanderss. Rezultāti liecina, ka viņa "tautas revolūcija ir stipra visās valsts daļās", uzsvēra senators.

Trampa oponenti, arī bagātās konservatīvās organizācijas iegulda prāvus līdzekļus televīzijas kampaņās pret politikas jaunpienācēju, pastāvot bažām, ka Ņujorkas miljardieris ar savu aso retoriku var nodarīt kaitējumu Republikāņu partijai.

Kruss cer, ka vēlētāji, kuriem Tramps ir nepieņemamas, izraudzīsies viņu par savu kandidātu, īpaši ņemot vērā, ka senatoram Rubio, neraugoties uz partijas smagsvaru atbalstu, vēlēšanās neveicas.

Rubio uzvara viņa dzimtajā Floridā, tāpat kā Keisikam Ohaio, ir obligātas abiem šiem kandidātiem, kas priekšvēlēšanu sacīkstēs krietni atpaliek no republikāņu līderiem Trampa un Krusa, norāda eksperti.

Klintone, kas līdz šim guvusi vieglas uzvaras Dienvidu štatos, Misisipi otrdien izcīnījusi 83% balsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits