Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

ASV uz Afganistānu nosūtīs vēl 4000 karavīru

Aizsardzības ministrija nosūtīs uz Afganistānu vēl gandrīz 4000 karavīru, ceturtdien paziņoja ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas amatpersona. Ar papildu karavīru nosūtīšanu ASV cer iziet no strupceļa 2001.gadā uzsāktajā karā pret Afganistānas islāma nemiernieku grupējumu Taliban. Tas būs lielākais amerikāņu karavīru skaits, kāds līdz šim uz ārvalstīm nosūtīts Trampa prezidentūras laikā.

Karavīri tiks nosūtīti pēc aizsardzības ministra Džeimsa Matisa lēmuma, par kuru var tikt oficiāli paziņots nākamās nedēļas sākumā.

Otrdien tika ziņots, ka Tramps ir piešķīris Aizsardzības ministrijai pilnvaras noteikt, cik lielam jābūt ASV militārajam kontingentam Afganistānā. Tas nozīmē, ka aizsardzības ministrs Džeimss Matiss tagad var tieši noteikt šo karavīru skaitu.

Pašlaik Afganistānā ir dislocēti apmēram 8400 amerikāņu karavīru, un jaunās pilnvaras ļauj palielināt viņu skaitu par vairākiem tūkstošiem.

Tramps jau pirms tam bija ļāvis Pentagonam pašam noteikt ASV karavīru skaitu cīņai pret džihādistu grupējumu Islāma valsts Irākā un Sīrijā.

Baraka Obamas prezidentūras laikā Baltais nams cieši kontrolēja ASV karavīru skaitu Afganistānā, Irākā un Sīrijā, un armijas komandieriem šie ierobežojumi reizēm traucēja.

Matiss nesen liecībā Senāta Bruņoto spēku komitejai atzina, ka ASV neuzvar cīņā pret Taliban Afganistānā. "Es uzskatu, ka tieši tagad ienaidnieks pieņemas spēkā," teica aizsardzības ministrs.

Nepieciešamību pastiprināt ASV militāro klātbūtni Afganistānā nosaka arī augošie draudi, ko rada Islāma valsts ekstrēmisti.

Lielākā daļa no papildus nosūtītajiem karavīriem apmācīs un konsultēs afgāņu spēkus. Neliela daļa piedalīsies pretterorisma operācijās pret talibiem un Islāma valsti, sacīja Trampa administrācijas amatpersona.

Top komentāri

Ēdelweiss
Ē
Izskatās ka afgāņiem tā ASV & BANKUŽĪDU ieplānotā GENOCĪDADEMOKRĀTIJA neptīkās un ar to negrib samierināties visus šos 16 gadus...Arī tie ASV papildus nosūtītie 4000 civiliedzīvotāju slepkavas neko nepanāks...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits