Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Baltie agrāk kļūs par minoritāti ASV

Amerikas Savienoto Valstu baltādainie cilvēki no 2042.gada vairs nebūs iedzīvotāju vairākuma grupa. Tas notiks astoņus gadus agrāk, nekā tika prognozēts. Galvenie iemesli — zemā dzimstība un straujā novecošana, vēsta BBC.

ASV Tautas skaitīšanas birojs ceturtdien izplatīja iedzīvotāju skaita un sastāva prognozes, kas iegūtas, apkopojot un analizējot dzimstības, mirstības, kā arī imigrācijas datus. Jaunākās prognozes liecina, ka līdz 2050.gadam ASV iedzīvotāju skaits pieaugs no 305 līdz 439 miljoniem, bet valsts sabiedrība būs daudz atšķirīgāka vecuma, rases un etniskās piederības ziņā. Tie, kuri sevi pieskaita metisiem, afroamerikāņiem, aziātiem un citām nebaltādainajām rasēm, 2042.gadā kļūs par valsts iedzīvotāju vairākuma grupu. Iepriekš tika prognozēts, ka tas notiks 2050.gadā. 2050.gadā baltādainie amerikāņi būs 46, bet citu rasu pārstāvji — 54 procenti no valsts iedzīvotājiem. Šobrīd baltādainie veido 64,7 procentus no visiem amerikāņiem.

Rasu īpatsvars amerikāņu vidū pēdējo desmitgažu laikā ir mainījies, balto amerikāņu proporcijai samazinoties, bet pēdējos gados balto vairākums ir sarucis vēl straujāk imigrācijas dēļ un tādēļ, ka pārējo rasu, īpaši metisu, ģimenēs ir augstāks dzimstības līmenis. Sagaidāms, ka viņu populācija no 47 miljoniem pieaugs līdz 133 miljoniem 2050.gadā, tāpēc viņu īpatsvars ASV sabiedrībā palielināsies no 15 līdz 30 procentiem.

Arī straujā novecošana ir pieskaitāma pie galvenajiem iemesliem, kādēļ baltādainie zaudēs savu vairākuma pozīciju. 2050.gadā 88 miljoni valsts iedzīvotāju, pārsvarā balto, būs vismaz 65 gadus veci. Cilvēku skaits, kas pārsnieguši 85 gadu slieksni, turpmāko četrdesmit gadu laikā trīskāršosies un sasniegs 19 miljonus. "Baltie iedzīvotāji kļūst vecāki, un šī iedzīvotāju grupa lielā mērā ir "dzimstības buma" paaudze, kas jau kādu laiku ir pārsniegusi augstās auglības gadu slieksni," sacīja demogrāfs Viljams Freijs. "Amerikas nākotni nosaka mūsdienu jaunatne. Viņi pamatā ir kausējamais katls, ko mēs pieredzēsim nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits