Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Bijušais ASV prezidents Kārters Gazā bargi nosoda Izraēlu

Bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters asi kritizējis Izraēlu par postījumiem Gazā un ebreju valsts izvērsto palestīniešu apdzīvotās teritorijas blokādi, kuras dēļ pusotra miljona palestīniešu spiesti dzīvot kā dzīvnieki. Dž.Kārters Gazas joslā šonedēļ tikās ar tur valdošās radikālās islāmistu kustības Hamas līderiem, aicinot darīt visu, lai ar viņiem rēķinātos vadošās rietumvalstis.

Valda asaras

Dž.Kārters apmeklēja rajonus, kas šā gada sākumā tika izpostīti 22 dienas ilgajā Izraēlas ofensīvā, kurā gāja bojā vairāk nekā 1400 palestīniešu un 13 izraēliešu.

Atjaunošanas darbus ierobežo blokāde, ko Izraēla noteica Gazas joslai 2007.gada jūnijā pēc tam, kad Hamas, kas izvirzījusi mērķi iznīcināt ebreju valsti, pārņēma varu šajā teritorijā. Kopš tā laika 1,5 miljoni iedzīvotāju saņem tikai pašu nepieciešamāko humāno palīdzību. Teritorijā nevar ievest būvmateriālus.

Dž.Kārters apmeklēja Amerikāņu starptautisko skolu, kuras ēka pamatīgi cietusi trīs nedēļas ilgajā karadarbībā. Dž.Kārters sacīja, ka skola "tīši iznīcināta ar bumbām, kas raidītas no manā dzimtenē ražotajiem F— 16 iznīcinātājiem". "Es valdu asaras, redzot tīšos postījumus, kas tiek nodarīti jūsu tautai," emocijas neslēpa diplomātijas veterāns.

"Traģiski, ka starptautiskā sabiedrība lielākoties ignorē saucienus pēc palīdzības, kamēr Gazas iedzīvotāji dzīvo kā dzīvnieki, nevis cilvēki," sacīja Dž.Kārters.

Pārliecina Hamas

Šī ir pirmā tik augsta ranga amerikāņa ierašanās Gazā, kopš Hamas šeit ieguvis varu. Dž.Kārters uzsvēra, ka Gazā ieradies kā privāta persona, nevis ASV valdības pārstāvis, tomēr solīja, ka iesniegs ziņojumu par vizīti ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijai, raksta The New York Times.

Pēc triju stundu tikšanās ar Hamas līderi Ismaīlu Haniju ASV eksprezidents teica — lai pārtrauktu Izraēlas un palestīniešu attiecību strupceļu, "starptautiskajai sabiedrībai Hamas ir jāatzīst kā likumīgs spēlētājs". Viņš sarunas laikā ar Hamas līderiem esot izklāstījis darbus, kas jāpaveic, lai to panāktu.

I.Hanija pauda gandarījumu par Dž.Kārtera apciemojumu, tomēr kārtējo reizi uzsvēra, ka Hamas atbalstīs Palestīnas valsts izveidi 1967.gada robežās, kas nozīmē, ka kustība neatzīs Izraēlu. Izraēla, ASV un Eiropas Savienība Hamas pasludinājušas par teroristisku organizāciju.

Izraēlai nav īpaši siltas attiecības ar Dž.Kārteru, jo īpaši pēc viņa grāmatas Palestīnas miers, nevis aparteīds iznākšanas 2006.gadā. Bijušais Baltā nama saimnieks bieži kritizējis Izraēlu par tās politiku pret palestīniešiem. Ebreji Dž.Kārteru uzskata par viņu interešu ienaidnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits